Csíkszereda ismét rovással

Csíkban nem teketóriáznak: rovásra cserélték a román feliratot a helynév-táblán.

Rovásos helynév Csíkszeredában – sajtószemle

2010, Európai Unió – szabálysértésnek, bűnténynek számít az, ha egy őshonos nép által lakott városban saját nyelven, saját írással fel van tüntetve a helynév … ez nem vicc, ez a való világ!

Kuruc.info: Rovásírásra cserélték az éj leple alatt tettrekész hazafiak Csíkszereda helységnévtáblái oláh megszállóknak szóló részét. Mi tagadás, sokkal jobban fest így.

Székelyhon.ro: Újabb táblaügy borzolja a kedélyeket Csíkszeredában, miután szerdára virradóra három helyszínen, a város Szentlélek, Szépvíz és Gyergyószentmiklós felőli kijáratánál, a helységnévtáblákon a román feliratot rovásírásos felirattal takarták le.

Szerda délelőtti terepszemlénk során azonban csak a Gyergyószentmiklós felőli kijáratnál bukkantunk a rovásírásos táblára, igaz, rövid időn belül ez is, akárcsak a többi érintett tábla eltűnt. A rendőrségi kivizsgálás folyamatban van az elkövetők kilétének a kiderítésére – tájékoztatott Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség szóvivője.

-Ebben a formában a helységnévtáblák már nem felelnek meg a törvényes előírásoknak, ugyanis a szabályok szerint ezeken román nyelven, illetve Csíkszereda esetében, ahol a magyar ajkú lakosság aránya meghaladja a húsz százalékot, magyar nyelven kell feltüntetni a település nevét. Ezek a táblák most sérültek? – szögezte le a szóvivő.

Antal Attila alpolgármester elmondta, a hargitai megyeszékhely elöljáróit szerdán reggel tájékoztatta a közlekedésrendészet munkatársa a történtekről.

-Sajnálatosnak tartom, hogy az utóbbi napokban Csíkszereda helységnévtáblák kapcsán válik vezető hírré, noha millió olyan dolog történik a városban, ami igazán méltó lenne a figyelemre. Elképzelhetőnek tartom, hogy ez egy válaszlépés a sajtó keltette hisztériára? – jegyezte meg az alpolgármester.

Ismét megbüntetik a városházát

A Mediafax hírügynökség késő délutáni tájékoztatása szerint a rendőrség megbünteti a városházát. -Bírságot szabunk ki a közterület kezelőjének és kicseréljük a várostáblákat, amelyeken nem látható Csíkszereda román neve? – nyilatkozta Cezar Asandei, a Hargita megyei közlekedési rendőrség vezetője.

 

This slideshow requires JavaScript.

(kuruc.info, Székelyhon.ro)

Kapcsolódó cikkek:

Share