Rovástábla – Csíkszereda nem adja

alt

Megfellebbezi a rovásírásos helységnévtábla kifüggesztését tiltó bírósági határozatot a csíkszeredai önkormányzat – jelentette be Ráduly Róbert Kálmán polgármester.

 

Jogi akadékoskodás – Csíkszereda
 
?Ez vicc, ami most zajlik, a székely népet csúfolják ki azzal, amit tesznek. De amíg janicsár bírák lesznek a törvényszéken, addig nem is lesz ez másként? – fogalmazott az elöljáró, aki szerint az önkormányzat jegyzője hamarosan megteszi a szükséges lépéseket az ügyben.

A döntést 15 napon belül lehet megfellebbezni. Mint arról beszámoltunk, a Hargita megyei törvényszék törvénytelennek minősítette a csíkszeredai önkormányzat tavalyi határozatát, amelyben jóváhagyták, hogy rovásírással is kiírják a helységnévtáblára a település nevét. A határozatot a prefektúra támadta meg a bíróságon.

 
A bíróság indoklása szerint a tanácsi határozat megszegi a 2001/1206-os törvényt, hisz a székelyek nem teszik ki Csíkszereda lakosságának 20 százalékát. (A jogszabály lehetővé teszi, hogy azon településeken, ahol egy kisebbség eléri a 20 százalékot, annak nyelvén is ki lehessen írni a helység nevét.) A 2002-es népszámláláskor csak 150 csíkszeredai vallotta magát székelynek, a többség magyar nemzetiségűnek mondta magát. A döntés szerint a rovásírásos felirat ráadásul a szász és roma nemzetiséget is diszkriminálja, melyek számaránya szintén nem éri el a 20 százalékot.
 

Ezzel szemben a csíkszeredai önkormányzat alaptalannak nevezte a prefektúra álláspontját, mint rámutattak, több erdélyi városban – Brassóban, Segesváron, Szászrégenben – szerepel a település német megnevezése a helységnévtáblán, holott a szász kisebbség számaránya nem éri el a 20 százalékot. Úgy vélik, a feliratok az illető kisebbség iránti tiszteletet tükrözik.

(Krónika.ro)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share