Magyar Rovó, Rovó Mester

Idén százesztendős az erdélyi magyar cserkészet. Újonnan alkotott különpróbás jelvényüket mutatjuk be: Magyar Rovó illetve a Rovás Mester.

 

Rovás rangok a cserkészeknél

 

Tíz év és három rendezvény, valamint a Kárpát medencei versenyek szakmai tapasztalataira alapozva és a Romániai Magyar Cserkészszövetség előírásainak figyelembe tartásával, 2009 áprilisától létrehozták az RMCSSZ keretében a Rovás Különpróbát.

A különpróbának két fokozata van, melyet kortól függetlenül megkaphatnak azok, akik teljesítik a leírt feltételeket.

Az első fokozata / szint a Magyar Rovó (továbbá MR), melynek feltétele a C vagy régebbi versenyeken Cserkész II kategória követelményeinek/tudásanyagának a kiváló ismerete, melynek felmérése az Országos Rovásírásversenyen történik. A különpróba megítéléséért a verseny elbíráló bizottsága a felelős és kizárólag az illető évi versenyeredményeket figyelembe véve hozzák meg döntésüket jól meghatározott belső szabályok szerint. Aki teljesíti ezt a kritériumot az jogosult a MR különpróba jelvényének a szabályszerű viselésére, amit megvásárolhat magának.

Ezen kiírás a a X. (romániai) Országos Rovásírásversennyel kezdődően lépett érvénybe. Mindazon versenyzők, akik előző versenyeken a C kategória díjazottai (1-5. helyezés) közé tartoztak, teljesítették a különpróba feltételeit és feljogosultak a különpróba jelvényének szabályszerű viselésére.

A második fokozata / szint a Rovásmester (továbbá RM), melynek feltétele a E vagy régebben a Rover II kategória követelményeinek a kiváló ismerete, melynek felmérése az Országos Rovásírásversenyen történik. Minden olyan versenyző, aki az említett kategóriában díjazott (1-5. helyezés) lett vagy legalább háromszor versenyzett E kategóriában anélkül, hogy dolgozatát kizárták volna, teljesítette a különpróba feltételeit és feljogosult a különpróba jelvényének szabályszerű viselésére, amit a verseny szervezőitől igényelhet.

Az RM különpróba tulajdonosainak kötelezettségei közé tartoznak a versenyek elbíráló bizottságaiban, a rovás táborok szervezői bizottságában való részvétel, a kutatási és feltárási munkákban való bekapcsolódás, a rovásírás oktatása és népszerűsítése. Az RM éves találkozási és szakmai fóruma “A rovásírás vonzásában” elnevezésű Rovás Ismeretterjesztő konferencia.

Az V. szamosújvári rovás tanácskozás hallgatósága

(Forrás: Velemjáró, a szamosújvári Országos Rovásírásverseny programfüzete) 

 

Kapcsolódó cikkek:

Share