Bözödújfalu rovástábla avatás

A vízzel elárasztott Bözödújfalu élni akar: újjáépül a temploma, rovástáblát is kapott a település.

Összetartozás jelképei

A Székelyek Világszövetsége által szervezett kőrispataki rendezvény egyik célja volt a szomszédos Bözödújfalu templomának újjáépítésére való adománygyűjtés és a megemlékezésen való részvétel.

Bözödújfalu egykor az erdélyi sokszínűséget jelképezte a különböző vallási felekezeteivel, amelyet a falurombolás jelképévé vált, hiszen gátépítés áldozatává vált – vízzel árasztották el 1989-ben.

Minden év augusztusának első szombartján szervezik meg évről évre a megemlékezést a Siratófalnak nevezett emlékhelynél, a település határát jelző helynévtáblánál.

2018 szeptemberében megkezdik a templom újjáépítését. Már évekkel korábban felmerült a vízben álló és omladozó katolikus templom megmentésének az ötlete, de sajnos már túl késő volt, 2015. június 29-én, a negyedszázada vízben álló torony megadta magát. Most szombat délután, ahhoz a helyhez közel, ahol az egykori római katolikus templom állt, a tó partján helyezték el az Összetartozás templomának az alapkövét.

Csibi Attila Zoltán erdőszentgyörgyi polgármester mérföldkőnek nevezte az eseményt a bözödújfalusiak életében, annak ellenére, hogy nem gyűlt még össze a templomépítéshez szükséges teljes összeg, bízik benne, hogy jövő év augusztusában átadják a templomot.

Folytatódik tehát az adománygyűjtés, hiszen sokan állnak a kezdeményezők mellé, hogy együtt, közös összefogással akadályozzák meg, hogy Bözödújfalu feledésbe merüljön.

Rovástábla avatás

A bözödújfalusiak tiszteletbeli tagjaként Csibi Attila Zoltán vette át a Bözödújfalu rovástábláját András Mihálytól, a Székelyek Világszövetségének elnökétől. A vasárnapra szervezett ünnepség is az összetartozásról szólt, hiszen az egységes rovástábla rendszerhez immár Bözödújfalu is csatlakozott.

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Share