Elhunyt Csete Ildikó textilművész

alt

Április 22-én vasárnap elhunyt Csete Ildikó Magyar Örökség díjas textilművész.

Csete Ildikó (1940-2018)

1940-ben született Sátoraljaújhelyen, 1959-től a Magyar Iparművészeti Főiskola hallgatója, majd 1961-től a Goldberger Textilgyár tervezője, 1974 óta egyéni művész. Csete Ildikó kézzel készített munkáit a természetközeliség, a népművészet kincsestára és a magyarság szolgálatának igénye egyszerre jellemzik.

Kiemelkedő munkái a rovásírásos Szent István intelmei falikárpit sorozata, a többek közt az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark kápolnáját díszítő zászlói, a Tihanyi Alapítólevélnek emléket állító kárpitja, a Petőfit, Széchenyit, Kossuthot, Klebelsberget és mások arcát és gondolatait megjelenítő képei, vadludas, búzás, kapros, írásos, tulipános textilkompozíciói, az Ómagyar Mária-Siralmat valamint a Halotti Beszédet megidéző vásznai, miseruhái és oltárterítői. Számos alkotása férje, Csete György építész templomai mellett középületekben és közgyűjteményekben is megtalálható.

“Csete Ildikó művei átörökítik hagyományunkat, amely az utóbbi fél évszázadban elenyészni látszik. A nyugati civilizáció általános emlékezetvesztésének vagyunk tanúi, s látható, hogy a nyugati világ Magyarországnál (propagandisztikusan fogalmazva) “fejlettebb” országaiban ez a folyamat bár talán kisebb megrázkódtatások közepette, de ugyanúgy lejátszódott. Nyugat-Európában a huszadik század közepére gyakorlatilag eltűnt a népi kultúra, mert megszűnt a paraszti civilizáció. E jelenség fölött ugyan sírhatunk, de annak van igaza, aki könnyezés helyett cselekszik, mint Kós Károly, vagy Bartók Béla tette és teszi Csete Ildikó…” (Sulyok Miklós művészettörténész)

Csete Ildikó temetéséről később intézkednek.

A közleményt Csete Ildikó családja adta ki.

(Magyar Idők – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

  • Szent István intelmei rovással

 

Share