Baranta tábor – Miskolc

Nagy siker volt a Baranta tábor Miskolcon. A magyar szellemiséghez méltóan rovásoktatás is volt a táborban.

Nagy siker volt a Baranta tábor Miskolcon

Hatalmas sikert aratott idén a Baranta tábor, a Bárczay-kúria udvarán. A magyar műveltséghez szervesen tartozó régi kézműves mesterségektől egészen a mai napig is fejlődő magyar mozgáskultúrára épülő harcművészetig, a barantáig voltak foglalkozások. Utóbbi egyben a magyar életformára is neveli gyerekeket.

Az első nap délutánján a táborozó gyermekek agyagból körtemuzsikákat készítettek Visi Judith keramikus vezetésével, ami mellett baranta foglalkozásokkal, néptánccal, népdaltanulással gazdagították tudásukat.

? A csodálatosan telt egy hetes baranta táborunkat jó magyar szokás szerint a miskolci ősfákkal árnyékolt Bárczay kastély udvarán egy közösen bográcsba főzött és elfogyasztott gulyáslevessel zártuk. Sok visszajelzésként kaptuk – nagy örömünkre – a gyermekektől, hogy jó lenne még két hétig folytatni ezt a tábort – mondta Rápóti-Fekete Mónika.

Volt még ezen kívül nemezelés, szövés, rovásírás tanulás, amit Szelei Kis Kinga tanított a kis barantásoknak. Pénteken házi versenyt szervezett a Nimród Baranta Miskolc csapata, ahol a heti anyagból vizsgázhattak a jövőbeli barantások: öv birkózásból, magyar szabja-vívásból íjászatból, íjászpárbajból, népdal éneklésből, túraismeretekből, akadálypályából (dobócsillagokkal célba találás, ügyességi próbák, álló és térdelő helyzetből álló célra íjászat) – ezek még felnőtteknek is nagy próbatételt jelentenének. A verseny izgalmait a gyerekek végül a Barlangfürdőben pihenhették ki.

(minap.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share