Ne szégyelljük a rovást!

lapszemle

Valami változik – nem minden egyes falfirkáról kell arra következtetnünk, hogy bűnös nép vagyunk? Nem mindig kell szégyellnünk, hogy kultúra-teremtő szerepet töltünk be?

 

Ki a gyűlölködőbb?

“GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami oknál fogva, ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bőlcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos hogy a nemzetben van a hiba. Akkor az a nemzet aljas vagy műveletlen.” (Gróf Széchenyi István)”

Örök igazság a fentebbi idézet, mely egyszerű megvilágításba helyezi nemzetünk folyamatos megalázását. Minderre azonban viszont nem a gyalázkodás a válasz, hanem a valódi értékek képviselete és tudatos felmutatása. Ebből a szempontból hoz némileg új színt a közbeszédbe az alábbi cikk, mely meg meri említeni, hogy esetleg nem kellene szégyelnünk írásbeliségünket sem.

Gyűlölködő feliratok

?Tegnap, október 25-én kora este értesítést kaptam, hogy egy szégyenteljes feliratot írtak a Szerb Ortodox Székesegyház Alkotmány utca felőli kőkerítésének falára. A helyszínre sietve megdöbbenten olvastam a mázolmányt, ami a következő volt: “10 SZERBET 1 DÉLVIDÉKI MAGYARÉRT!!!” (a felirat 6 méter hosszú és 1,7 m magas)

Azonnal értesítettük a városi rendőrkapitányt, aki kiküldetett egy járőr kocsit. A helyszínre érkező rendőrök megállapították, hogy a felirat alkalmas a népcsoport elleni gyűlöletkeltésre, ami bűncselekmény. Biztosították a helyszínt, értesítették a nyomrögzítőket, valamint Vukovits Kosztát, az egyházi gyűjtemény igazgatóját.

A környék lakóinak kikérdezése után kiderült, már reggel félnyolckor észlelték a feliratot, tehát nagy valószínűséggel éjszaka mázolhatták fel.

Vukovits Koszta megérkezése után elmondta, reggel egy papírlapot találtak a templomkert vaskapujára erősítve, amit szintén ilyen gyalázkodó hangnemben írtak. Ezt eltávolították, de nem gondoltak arra, hogy a falra is írtak. Napközben kaptak értesítést, hogy a Dumtsa Jenő utcában lévő Jakov Ignyátovity emléktáblára fekete festékkel felírták, hogy “HÁLÁTLAN RÁCOK”. Ennek az emléktáblának a megtisztítását már el is kezdték.

Vukovits Kosztával beszélgetve egyet értettünk, hogy egészséges lelkületű ember ilyen feliratot nem ír. Szentendre történetében sincs példa népcsoportok közötti ellenségeskedésre, mindent el kell követnünk, hogy így is maradjon.

Nekünk, itthoni magyaroknak, vagy a Vajdaságban többségi szerbeknek nagyobb a felelősségünk, hogy ezeket a szélsőségeket határozottan elutasítsuk.
Itt be is fejezhetném, ezt mások is leírták már, de folytatom.

Vajon mennyire ismerjük egymást mi, azok a népek, akik együtt élünk a Kárpát-medencében? Az iskolában például tanulunk Dél-Amerikáról vagy Ázsiáról, de a szomszédjainkról milyen ismeretet adunk a gyerekeinknek? Sajnos nem oktatjuk a szomszéd népek kultúráját, nem mutatjuk be a hasonlóságokat.

Emellett fontos, hogy az egészséges nemzettudat is kialakuljon, mert aki tisztában van saját népének kultúrájával, az tudja tisztelni a másét. Két példát mondok: Ne szégyelljük tanítani, kimondani, hogy a magyar nyelv egyedi fölépülése a szavak elején lévő gyökrendszerre alapul. Ne féljük oktatni, használni a magyar nyelvre tökéletesen illeszkedő betűkészletet, (rovásírás) hiszen ez is egyedi, csak a miénk. Senkinek nem jut eszébe egy másik jelképrendszert, például a népviseleteken láthatóakat szégyellni, elhallgatni. Ugye nem gondolnánk normálisnak azt, aki a matyómintát szégyellné.

– Tisztában vagyok azzal, hogy mindig lesznek olyan emberek, akik ismerethiány vagy lelki sérülés miatt károsítják, rongálják fizikai és szellemi környezetünket. Ez még inkább arra kell, hogy ösztönözzön minden döntéshozót, így engem is, hogy változtasson a kötelező tananyagon, és példát mutasson a szélsőségek egyértelmű elutasításával.
Végre ideje lenne saját házunk táján rendet tenni!

(Tesz2000.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share