2012 első rovástáblája

Az enyhe újévi időjárás kedvez a folyamatos táblaállításnak. Az első idei táblák Tapolcafő településrész bevezető útjain kerülnek felállításra. Beszámolóval frissítve.

 

Városrészek is helynévtáblát állíthatnak

Másfél éve indult a Rovás Alapítvány egységes székely-magyar rovásos helynévtábla-rendszere. A pontos meghatározásban a “helynév” szó szerepeltetése nem véletlen, hiszen nem csak helységek – tehát települések –  állíthatnak rovástáblát, hanem településrészek, hagyományos és történelmi helyek is.

Eddig is akadt példa erre, – Dévaványán nem csak a település, de Kősziget és Kéthalom településrész is állított táblát – és most Pára mutat további példát erre a lehetőségre is.

Avatási beszámoló:

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Pápai Alapszervezete rovástáblát ajándékozott a tapolcafőieknek – fogalmazott Orbán Imre a rovásírással készült településtábla avatórendezvényén ma délután. A párt helyi elnöke elmondta, ősszel fogalmazódott meg a gondolat, hogy a város két pontjára, a Győri úti bejárathoz, valamint Pápa-Tapolcafő Veszprém felőli bevezető szakaszához rovásírással készült településtáblákat állítsanak, hogy azok e két helyen hirdessék a magyarok gyökereit. A hatósági engedélyezési eljárás lezárulta és a táblák elkészülte után ma délután Ferenczi Gábor jobbikos országgyűlési képviselő leplezte le a Tapolcafőt jelölő táblát a településrész veszprémi végén.

A politikus beszédében felidézte a rovásírás eredetét, majd hangsúlyozta, fontos, hogy ezen táblák jelezzék a településre érkezők számára magyarságunkat.

– Miközben 1920. június 4-én csonka Magyarország határait meghúzták a magyarellenes nagyhatalmak, addig a rovás az, ami összeköthet minket a határainkon túl élő nemzettestvéreinkkel. A rovás nem ismeri a határokat. A Kárpát-medencében számos helyen büszkén mutatják ezek a táblák összetartozásunkat. Ezenkívül még egy nagyon fontos dolgot jelképez számunkra. Azt, hogy egy táblaállítás mögött mindig egy adott közösség akarata jelenik meg. Mint ahogy mi is jelen vagyunk itt most olyanok, akik ezer szállal kötődünk szülőföldünkhöz, hiszünk a bajtársiasságban és hiszünk a közösségépítésben – fogalmazott Ferenczi Gábor, majd a Jobbik pápai elnökével közösen leleplezték a tapolcafői rovástáblát.

(Pápa Ma – eredeti cikk)

Meghívó: Pápa-Tapolcafő

2012. január 07-én 14.00 órakor Tapolcafőn rovás-helységnévtáblát  állít a Jobbik Pápai Alapszervezete. Beszédet mond: Ferenczi Gábor országgyűlési képviselő, a Jobbik Veszprém megyei elnöke

(Erdetei cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share