Putyintól a rovástáblákig

alt

Az Átlátszó.hu szerkesztői szerint megosztó, ha rovástáblát állítanak a magyarok. Agit-prop ál-oknyomozó cikkükben a kárpátaljai rovástábla állítást világpolitikai jelentőségű destabilizációs hadműveletetként állítják be…

Bolondok napja

Az alábbi cikk megérdemli, hogy április 1-én adjuk tovább. Ugyanis már néhány agysejttel is egészen “átlátszó”, hogy vegytiszta politikai propagandáról van szó, amelybe ismét belerángatják a rovásműveltséget (nagyon félnek tőle…). Még átlátszóbb az cikkírók “inspirációjának” forrása, amikor olyan fogalmakat fordítanak ukránról magyarra, mint például a “törvénytelen runizálás” – amely az (EU-konform) fasisztoid ukrán politikai tényezők nyíltan magyarellenes szóhasználatában létezik csak. De a korona a bolondok napjának tiszteletére a cikken, ahogy újságírói bravúrral, rovástábláktól Putyinig terjedő ívet is sikerült felvázolni…

Csak a szokás kedvéért említjük, hogy a magyarság saját kultúrkincsét, a rovást ápoló közösségek nem valaki, vagy valami ellen lépnek fel, hanem igyekeznek azt megőrizni, fejleszteni, ami a sajátjuk. De lehet, hogy ez az, ami nagyon nem tetszik egyeseknek.

(Rovás Infó)

Putyin szolgálatában – magyar nemzeti radikalizmus Kárpátalján II.

Cikkünk első részében bemutattuk, hogyan jutottak el Orbán Viktor rendszerének szélsőségesei a nyílt revizionizmusig. A második részben arról olvashatnak, a Jobbik hogyan próbálja destabilizálni Nyugat-Ukrajnát. (…)

A nagy rovásírás-hadművelet

Nem kellett sokat várni a Jobbik első megosztó akciójára: a beregszászi iroda megnyitása után három hónappal, 2011 tavaszán a régió magyarlakta településeinek határában rovásírás-táblákat kezdtek el felállítani, ?levéve a helyi önkormányzatokról a táblák elkészítésének és kihelyezésének anyagi terheit? – az akciót Kovács Béla vállalta.

Az első táblát Beregszászon tették ki. Ezt követően, néhány hónapos időközönként, Mezőgecsén, Benében, Mezőváriban, Csongoron és még további hét településen helyeztek el hasonló táblákat. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) emberei végül a tizenkettedik tábla kihelyezésekor unták meg a nemzeti radikális párt nyomulását. Elsőként Nagydobrony polgármestere vetette le a korábban már kihelyezett rovás-táblát.

Természetesen az ukránoknak is szemet szúrt a magyarok új típusú nacionalista politizálása a régióban.

Az ukrán sajtó 2013 januárjában kérdezte meg először, kinek az érdeke Kárpátalja törvénytelen runizálása. Szávay és a Jobbik csak erre vártak, a kommunikációs zsákutcába csalogatott KMKSZ-t és ukrán nacionalistákat könnyedén intézték el cinkikus válaszaiban, amelyben a fideszes kötődésű magyar szervezetet és az ukránokat is úgy állította be a Nemzetpolitikai Kabinetvezető, mintha a rovásírással, egy magyar ősi hagyománnyal lenne a probléma. (Mi a baja a KMKSZ-nek a kárpátaljai rovástáblákkal? és Akiknek a rovásírás is gyanús című cikkekben.)

(…)

(atlatszo.hu – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share