Szolnok TV – Rovás a Vatikánban

Jelentős kultúrdiplomáciai eredményt hozott a rovásműveltség számára a vatikáni misszió. Részlet a Szolnok TV Liturgia c. műsorából.

Szolnok és a rovásműveltség

Szolnok környéke, a Tiszazug és bővebben a Jászkunság élen jár rovásműveltségünk jelenkori megbecsülésében. A táblasűrűséget tekintve Jász-Nagykun-Szolnok megye az első a magyarországi megyék között, a régészeti szakmából is érkeznek a hírek a kunok írásbeliségéről és a média minden ága rendszeresen beszámol a nemzeti írásunkat érintő hírekről.

A Szolnok TV-ben tavaly készült magas szakmai színvonalú összeállításról már beszámoltunk (Örökségünk), melyet most a vatikáni rovásmissziót felelevenítő vallási műsor követett. Szerkesztő-riporter: Sándor-Singer Éva.

Korábbi cikkeinkben beszámoltunk a székely-magyar rovással készült Újszövetségi Szentírás kiadásáról, a Rovás Alapítvány vatikáni látogatásának előkészületeiről és a díszkötéses rovásbiblia átadásáról XVI. Benedek pápának. Azóta köszönőlevél is érkezett a Szentatya megbízásából.

Mint ismeretes, a Tarjányi Béla professzor által vezetett Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat és a Rovás Alapítvány közös munkájával 2011 Karácsonyára készült el az Újszövetségi Szentírás rováskiadása a Gyomai Kner Nyomdában. Ugyanitt kötötték a Szentatya számára az egyedi bőrborítású díszpéldányt, melyet 2012 február 15-én a Rovás Alapítvány küldöttsége az általános audiencián átadott az egyházfőnek.

A Rovás Alapítvány az Újszövetségi Szentírás díszkötéses példányait a közeli jövőben eljuttatja a magyar közjogi méltóságoknak, történelmi egyházaknak, valamint a világvallások vezetőinek. A szervezet tervei között szerepel további vallási könyvek rováskiadása is.

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share