Rovásbiblia a Szentatyának – III.

Jelentős nemzeti kultúrdiplomáciai siker a rovásos Újszövetség átadása a Szentatyának. Azóta már köszönőlevél is érkezett a Vatikánból és a Rovás Alapítvány a misszió folytatását tervezi.

 

Mérföldkő a rovásműveltség történetében

Korábbi cikkeinkben beszámoltunk a székely-magyar rovással készült Újszövetségi Szentírás kiadásáról, a Rovás Alapítvány vatikáni látogatásának előkészületeiről és a díszkötéses rovásbiblia átadásáról XVI. Benedek pápának.

Mint ismeretes, a Tarjányi Béla professzor által vezetett Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat és a Rovás Alapítvány közös munkájával 2011 Karácsonyára készült el az Újszövetségi Szentírás rováskiadása a Gyomai Kner Nyomdában. Ugyanitt kötötték a Szentatya számára az egyedi bőrborítású díszpéldányt, melyet 2012 február 15-én a Rovás Alapítvány küldöttsége az általános audiencián átadott az egyházfőnek.

A Rovás Alapítvány az Újszövetségi Szentírás díszkötéses példányait a közeli jövőben eljuttatja a magyar közjogi méltóságoknak, történelmi egyházaknak, valamint a világvallások vezetőinek. A szervezet tervei között szerepel további vallási könyvek rováskiadása is.

Köszönőlevél a Vatikánból

A székely-magyar rovással készült Újszövetséghez rövid kísérőlevelet kapott a Szentatya, melyre a kormányzat szerepét betöltő Államtitkárságot kérte fel a válasszal. A rövid angol nyelvű levél érdekessége, hogy hibátlanul alkalmazza a rovótársadalom által is meghatározott fogalmi összefüggéseket – székely-magyar rovást és a rovás íráscsalád által képviselt kulturális örökséget említ.

A megfogalmazásban használt angol kifejezések azért is fontosak, mert mind Magyarországon (bővebben itt és itt), mind pedig külföldön akadnak olyanok, akik nem csak a rovás íráscsalád létét próbálják tagadni, de még magát a rovás kifejezést is cenzúrázni igyekeznek (Wikipédia) hol – germán eredetű – rúnának, hol türk írásnak, hol pedig “kihalt régi magyarnak” átnevezve nemzeti írásunkat.

 

Államtitkárság, Igazgatási Osztály – Első szekció

 No. 198.750, Vatikán, 2012. március 5.

Tisztelt Sípos Úr!

A Szentatya megkapta levelüket és engem kért meg arra, hogy megköszönjem az ajándékukat, a Újszövetség székely-magyar rovásos kiadásának példányát. Ő nagyra értékeli az érzelmet, amely arra buzdította Önöket, hogy írjanak neki arról az egyedülálló kulturális örökségről, melyet a rovás íráscsalád képvisel.

Őszentsége emlékezni fog Önökre imáiban, és az Isten bőséges áldását kéri Önökre, valamint a Rovás Alapítvány minden munkatársára.

Tisztelettel,

Msgr. Peter B. Wells, Helyettes államtitkár


Secretariat of State, First Section – General Affairs

No. 198.750, From the Vatican, 5 March 2012

Dear Mr Sípos,

The Holy Father has recieved your letter and he asked me to thank you for your gift of an edition of the New Testament in Szekely-Hungarian Rovas script. He appreciates the sentiments which prompted you to write to him about the unique cultural heritage represented by the Rovas script family.

His Holiness will remember you in his preyers and hi invokes upon you and all your associates at the Rovas Foundation God?s abundant blessings.

Yours sincerely,

Monsignor Peter B. Wells, Assessor

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Share