Betyár betérő – rovással

alt

Budapesten újabb kis étkezde alkalmazza a rovást. Megszületett a XI. kerületi Gazdagréti lakótelep első rovásfeliratos cégtáblája.

 

Betyár betérő

A tulajdonos-üzemeltetők magyaros, sőt betyáros hangulatot terveztek – mind belsőépítészetileg, mind az ételválasztékot tekintve. Ebbe a világba szervesen illeszkedik a rovásfelirat is, amely a reklámtábla részévé vált. Az üzenet is talán annyi, hogy a minőségi, házias magyar ételek védjegye a rovás.

alt

Betyár Betérő (Gazdagréti lakótelep)

Kulturális hozzáadott érték vagy marketing?

A rovás gazdasági alkalmazása ma még esetleges, de egyre több a próbálkozás, ami révén a közeli jövőben már talán általánosan használható megoldások is kiforrnak. Erről írt 3 éve a Napi gazdaság egyik cikke is:

A kulturális értékek mellett potenciális gazdasági vetülete is lehet a rovásnak. A globalizáció egyik fő jellemzője a termékek szabványosítása, azonban emellett láthatóan egyre inkább felértékelődik a kulturális és helyi hozzáadott érték szerepe, amivel komoly réspiacokat lehet megtalálni. Az egyediség megkülönböztet a többi terméktől, és az is igaz, hogy a fogyasztó egyéni preferenciáinak kiszolgálására is van fizetőképes kereslet. Jó példa erre a kínai feliratos kóla vagy a speciális japán, terijakiízesítésű gyorséttermi hamburger.

A székely-magyar rovás hasonló alkalmazása a magyar nyelvű piacra szánt termékek esetében egyszerű és hatékony módja lehet az egyediség kialakításának, a vásárlókkal való kulturális azonosulás jelzésének. A világpiacra szánt magyar termékeken való rovásos megjelenítés pedig nagyban erősíti a közös kultúrkör képét, ami tálcán kínált marketingfogás a Törökországtól Kelet-Ázsiáig terjedő, kulturálisan tudatosabb, hatalmas piac területén – állítja Rumi Tamás rováskutató, szakíró. Az egyedi magyar jelleg kiemelése ezen felül erősíti a határon átnyúló egységes magyar piac tudatosítását a magyar termék megkülönböztethetősége által.

A szaporodó rovásfeliratok, táblák, látványelemek eddiginél gyakoribb alkalmazása pedig mindennél jobban kifejezheti a magyarság híd szerepét Európa és Ázsia között, mely a turizmustól kezdve az általános országimázs fejlesztéséig utánozhatatlan egyediséget, versenyelőnyt biztosíthat.

 (Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share