Rovástábla – Maroslele

Csongrád megyében is egyre több a Kárpát-medencei egységes rovásos helynév-tábla – a Maroslele közössége is avatott, 2012. július 7-én.

 

Újabb rovásos helységtábla, ezúttal Maroslelén

Egy új táblával találkozhatnak a marosleleiek, avagy az arra járók, ugyanis szombaton délután került le a lepel a rovásos helységtábláról a település végén. Az avató ünnepségre több mint ötvenen voltak kíváncsiak a tikkasztó hőségben.

Nemzetes Kádár Ervin Sándor az elmúlt évben Hódmezővásárhelyen kezdeményezte a rovásos helységtábla kihelyezését, ami aztán meg is valósult. Mindezek után Sándort, Nemzetesként felvették a Történelmi Vitézi Rendbe, majd megismerkedett Makra Ferenccel, aki a maroslelei tábla kezdeményezője volt.

A tábla kihelyezése bekerült a testület elé is, melyet támogatott a grémium – mondta Martonosi György polgármester, aki természetesen jelen volt a szombati avató ünnepségen.

A rovásos helységtábla lényege, hogy az emberek lássák a mindennapokban a rovást, az ősi magyar kultúrát – fogalmazott Nemzetes Kádár Ervin Sándor, aki hozzátette: nekünk ez a dolgunk, hogy őrizzük és vigyük tovább ezt a kultúrát. Továbbá azt tapasztalom, hogy Hódmezővásárhelyen is egyre többen kezdenek el hobbiból rovást tanulni – tudtuk meg.

Az avató ünnepséget Maroslele, Vásárhely felöli részén tartották meg, ahol több mint ötven kíváncsiskodó látogatott el. A ceremónián Széll Dániel, a Pozsonyi csata fontosságáról tartott rövid előadást, akitől megtudtuk, hogy a csata éppen július 7-én történt 1105 éve. Mindezek után Katona Pál esperes mondott beszédet, majd Nemzetes Kádár Ervin Sándor a rovásírásról tájékoztatta az érdeklődőket.

(promenad.hu – eredeti cikk)

 

Műsorajánló: Hagyaték: Rovásírás – Újraéledő jelek

  • Duna Televízió – 2012. augusztus 24. péntek 14:15 (MAI napon!)

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Share