A rovás helyei – Felsőszemeréd

Libisch Győző a Felsőszemerédi rovásleletet furcsa J betűjére ad megoldást – és párhuzamot a pusztaszentlászlói gyűrű feliratával.

Felsőszemeréd

A mai Szlovákia területén, a lévai Járásban található Felsőszemeréd községben mély álmát alvó rovásemlékünk körüli csendet talán csak a kellő reklám hiánya múlja felül. Talán a kutatók a turisták és a helyi lakosok úgy ítélik meg, hogy itt már nem történik semmi.

alt

Felsőszemerédi kőbe vésett felirat

A lapot már leosztották. Mivel a felirat nyelvét sem sikerült elorozni tőlünk, a magyar közvélemény is belenyugodott a fegyvernyugvásba. A rovásemléket Püspöki Nagy Péter fedezte fel újra és írt arról a tanulmányt 1968-ban. A 13 jelből és számból álló szöveget eleinte ószláv nyelvemléknek vélték, azonban Rómer Flóris korán felismerte benne a rovásjeleket (Magyar Sion című folyóirat 1864. évi számában -511. oldalon- került publikálásra).

A balra álló négy gótikus számjegy az 1482. évet jelöli, a jobbról balra olvasható írásjegyek jelentése pedig – szerinte -: “Kűrakó János mester”. Püspöki megfejtése hibái ellenére, ma is kimagaslik a többi értelmezési kísérlet előtt.

alt

Felsőszemerédi felirat rajza:
K ÜR K J ANS M S tr
azaz: KÜRaKó JÁNoS MeSTe R

alt

Felsőszemerédi felirat J betűje (Püspöki Nagy Péter szerint, Hazai fórum, 736. oldal)

Mi a baj a rovásemlékkel?

Csak az, ami az eddig bemutatott más epigráfiai eredetű rovással. Bármilyen eltökélt akarat sem teszi székellyé, a türk írású, de magyar nyelvű sírfeliratokban a “SeND” vagy “SeNT” szócskának helye van. Itt nem találjuk. Miért? A válaszunk: mert torzító szemüvegen néztük a valót: nem létezik a megfejtés J-je a világon sehol sem, enélkül pedig a “ános” sem létezik. Ilyesképp tehát egész eddigi munkánk hiába volt?

No, azt azért nem! A türk ábc-ben mindkét (Š ND) (!) jel szerepel de ligatúrát alkotva Š+ND: Old turkic letter S2.pngOld turkic letter NT.png

Ilyesformán a Felsőszemerédi rovásemlék Püspöki-féle olvasata így módosulna: K ÜR K SND ANS M S tr.
A felirat értelmezése még tisztázandó.

alt

Felsőszemerédi felirat rajza SND (=Szent) olvasattal (piros keretben)

Minden jó, ha a vége jó

Míg a föld felett az emberek, magyarok és szlovákok is, valami csodára vártak ami általában kimagyarázkodásba torkollott, a föld alól, Pusztaszentlászlónál folyó ásatásoknál egy XI. századi sírból egy zárt ezüst pántgyűrűt tártak fel, amely egy nőé lehetett. A gyűrű a felsőszemerédi kőportál párja volt és mint ilyen, hozzásegíthet a megfejtéshez.

alt

A pusztaszentlászlói Árpád-kori temető
196. sz. sírjában talált feliratos ezüst pántgyűrű (PSzL05)

Libisch Győző, 2015.03.05.

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share