Rováslelet – Felsőszemeréd

alt

Ráduly János rováskutató a felsőszemerédi második rovásemléket vette szemügyre. Vajon rovás van-e rajta egyáltalán?

 

Felsőszemeréd második ?rovásemlékéről?

A 18-19. század fordulója körüli években figyeltek föl arra, hogy a ma (még) Szlovákiához tartozó Felsőszemeréd község római katolikus templomában – kőgerendán – 1482-ből származó felirat van. Jellege, olvasata körül ma is megoszlanak a vélemények: vajon rovásírás-e?

alt

Néhány évvel ezelőtt meglepetten olvastuk a következő sorokat:

?Előkerült azóta egy másik rovásemlék is Felsőszemeréden. 1987-ben a fából készült tetőszerkezetet javították, s a szentély feletti, szarufákhoz erősített fémkereszten levő furcsa jelekre figyelt fel Sníner János. A felirat hét jelből és tizenkét pontból áll. Megfejtését Tipary László közölte, szerinte a rovásírás olvasata a következő: SZENTSÉGES HELY, SZERÉNY, DICSÉR E FELÍRÁS.?

Idézetünk a következő kiadványból származik: Dr. Csáky Károly: Felsőszemeréd. A rovásírásos emlékhely. Honismereti Kiskönyvtár 27. szám. Kiadja a Komáromi (Komarno) KT Kiadó Kft. Komárom 1998.

Első ábránk a feliratot mutatja, rajzunk Mandics György: Róvott múltunk trilógiájának második kötetéből való (582. old.). Ugyanitt közöljük – dr. Csáky Károly kis könyvéből – a fémkeresztről készült rajzot, a felirat a kereszt főszárának alsó felén látható.
Már itt – indulásként – leszögezzük: a feliratot magunk nem tekintjük rovásemléknek. Állításunkat a következő, 2. ábra példaanyagával igazoljuk. Az első négy sor ?adalékai? Orbán Balázs: A Székelyföld leírása történelmi, régészeti, természetrajzi s népismei szempontból munkából valók. A népismei szó népismeretit jelent. Jelöljük a kötetszámot, a megjelenés helyét és idejét, utána oldalszámot adunk.

Az első sor az ANNO szót tartalmazza. Orbán Balázs második, Csík-szék című kötetében bukkantunk rá (Pest, 1869, 43. old.). Itt csíkszentmártoni látogatását (is) megörökítette. Ezt írta: ?Mivel már régi emlékek felemlítéséhez kezdtem, nem mellőzhetem el a szent-mártoni templomot is, hol (?) régen a főoltáron állott Mária-szobor van, melynek talapján e felirat olvasható: ANNO DOMI(ni).? Az ANNO szó első betűje ténylegesen felfogható rovásírásjelnek is (S graféma), de e forma használata elég gyakori volt latin és magyar nyelvű régi írásainkban is. A számrovás sem mellőzte.

A második sor számjegyeket tartalmaz, a forrás: Orbán negyedik, Marosszék című kötete (Pest, 1870. 60. old.). A Nyárád-Szent-László és vidéke kis fejezetben említi a szerző, hogy a szentlászlói templom nagyobbik harangjának köriratán így örökítették meg az 1498-as évszámot.

A harmadik sorban levő évszám szintén 15. századi, Orbán ötödik, Aranyosszék című kötetében találtunk rá (Pest, 1871, 56. old.). Istvánháza ?egy régi harangja? köriratában szerepel, és 1498 jelentésű.

A negyedik sorban csak két számjegy látható, Orbán hatodik, Barczaság kötete tartalmazza (Pest, 1873, 405. old.). A szerző megjegyzi, hogy Feketehalom templomvára legkisebbik harangján is van körirat, ?utána ez a két számjegy (látható), mi 98-at jelent, az évszám kiegészítve 1598.?
Az ötödik sorban az 1702-es évszám látható, a számjegyek elárulják, hogy nem vésett, hanem papírra írt változatról van szó. Forrása: Jakó Zsigmond – Radu Manolescu: A latin írás története. Európa Könyvkiadó. Bp. 1987 (109. old.).

Talán ennyi adalékból is láthatja az olvasó, hogy az évszámokban szereplő egyesek (= ezresek) igen változatos formákban maradtak fenn. Számunkra most a negyedik sorban szereplő 98-as bír külön jelentőséggel: a kilences számnak a megépítése megfelel a felsőszemerédi évszám kilences számjegyének. A kettőt több mint százötven év választja el egymástól.

Nem hallgatjuk el, hogy Mandics György: Róvott múltunk trilógiájának második kötetében, az 582. oldalon megemlíti: a felsőszemerédi fémkereszt jeleinek ?alternatív megoldást ad Püspöki Nagy Péter ANNO 1760.? Szerintünk az évszám utolsó jegye – láthattuk – nem zéró, hanem kilences. Az alternatív szó azt sugallja, hogy ezután a két megoldási lehetőség közül lehet válogatni. Írásunkkal ezt a megoldási ?lehetőséget? próbáltuk megkérdőjelezni: nem ?válogatni?, hanem leírni kell a hibás olvasatú megoldást.

Ráduly János

(e-nepujsag.ro – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share