Háromírású tábla – Tiszavasvári

Háromírású táblát avattak Tiszavasváriban – latin, rovás és perzsa írás hirdeti Tiszavasvári és Ardabil iráni város kapcsolatát. Az avatáson részt vett a perzsa küldöttség is.

 

Háromírású tábla

Az egységes Kárpát-medencei rovástábla betűivel került feliratozásra a “Tiszavasvári az iráni Ardabil testvérvárosa” a latin felirat alatt. A magyar mellett perzsául is kiírásra került a szöveg. A keret  a magyar ill. iráni zászló színeinek elrendezését követi:

 

Iráni nagykövet Tiszavasváriban, új gazdasági lehetőségek a városnak

Az iráni nagykövet, illetve a vele tartó kulturális és gazdasági delegáció Dr Fülöp Erik Tiszavasvári polgármesterének a meghívására érkezett a településre. A kapcsolatfelvétel célja a kulturális és gazdasági együttműködés alapjainak megteremtése. A delegáció és a település vezetői kisebb ünnepség keretén belül emléktáblát avattak a testvérvárosi kapcsolat megteremtésének emlékére, felhívva ezzel a figyelmet a két nemzet elmélyülő baráti viszonyára.

Háromírású táblaavatás Tiszavasváriban

 

Dr. Fülöp Erik, Tiszavasvári polgármestere elmondta, az az út, melyet évek óta hírdetnek beigazolódni látszik. A kelet felé történő nyitás helyességét jelzi, hogy Oroszországból, Törökországból, vagy akár Kínából érkező delegációkat is fogadott már Tiszavasvári. A jobbikos polgármestere úgy látja, hogy nemzetközi szinten is egyre jobban ténnyé válik, Iránban hatalmas lehetőségek vannak. Mi reméljük, hogy legkésőbb három év múlva Magyarországon is olyan változások lesznek, amire rá fog jönni minden magyar állampolgár, hogy igenis fontos nekünk ezekkel az országokkal jó viszonyt ápolni, hiszen nagyon sok lehetőség rejlik ezekben az államokban – mondta a polgármester. 

Az iráni delegáció látogatását megszervező és elkísérő Gyöngyösi Márton jobbikos országgyűlési képviselő elmondta: a Jobbik meghirdette a keletre nyitás politikáját, ami újszerűnek számít a magyar politikában. Az önkormányzati választások után felmerült bennünk, hogy egy iráni testvérvárosi kapcsolatot kéne kiépíteni a városnak, melyet a budapesti iráni nagykövet is támogatásról biztosított, sőt, segített Tiszavasvári számára testvérvárost találni Iránban. A Jobbik szakpolitikusa elmondta, eljött Ardabil polgármestere és a város kereskedelm, ipari kamarájának vezetői, akik gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok létesítésének céljából tárgyalnak Tiszavasváriban. Minden kapcsolatot azt tesz még erősebbé, ha azt tartalommal lehet megtölteni. Magyarország kereskedelmi lehetőségei beszűkűltek, a keleti partnereinket elvesztettük, miközben a nyugat tönkre tette Magyarországot, elég csak a kvóta rendszerre gondolni – véli a képviselő. Nekünk egy feladatunk van: felmérjük, hogy a világban milyen potenciális lehetőségek, milyen potenciális piacok vannak, és ezeket a lehetőségeket kiaknázzuk, a partnereket összehozzuk – mondta Gyöngyösi. A Jobbik célja elősegíteni ezeket a kapcsolatokat, különösen ott, ahol a nemzeti párt már döntéshozói helyzetben van. A Jobbik szakpolitikusa kifejezte reményét, hogy ez a kapcsolatfelvétel olyan precedenst teremt, melyet Magyarországon később minden település megszívlel, és látja benne a lehetőséget, így ez a kezdeményezés magától terjed el.

(Barikad.hu)

Filmbeszámoló a látogatásról és táblaavatásról (13:3o-tól)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share