Rovás helynévtábla – Felsőnyék

Augusztus 18. és 22. között lesz a Nyék nevű falvak 3. találkozója. Az érdeklődőket történeti előadás, rockkoncertek és a honfoglaláskori bemutatók várják. Kopjafát és rovás helységnévtáblát is avatnak Felsőnyéken.

 

Rovás helységnév-tábla – Felsőnyék

A találkozón közel száz fő vesz részt Ipolynyékről és Feketenyékről, valamint Nyékládházáról, Alsónyékről és Kápolnásnyékről – mondta az MTI-nek Ács István, az ezerfős Tolna megyei község polgármestere.

Felsőnyék augusztus 18. és 22. között szórakoztató és folklórprogramokkal, a honfoglalás korát idéző bemutatókkal, rockkoncertekkel, történeti előadással készül a találkozóra, a Nyék nevű településekről érkező gyerekeknek Szent István koráról rendeznek vetélkedőt, a versenyzők másolatokról megismerkedhetnek a koronázási ékszerekkel is – ismertette a programot a polgármester.

A községben a találkozó emlékére kopjafát állítanak, a település határain pedig táblákat helyeznek el, amelyeken székely rovásírással olvasható Felsőnyék neve.

A Nyék falvak találkozóját első ízben rendezi meg magyarországi község, korábban, 2005-ben és 2009-ben a kezdeményező Ipolynyék volt a házigazda. A rendezvényt a felvidéki programhoz hasonlóan az Európai Unió Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Ügynöksége (EACEA) támogatja.

(Újszó.com)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share