Kész a rovásos legendárium

Hamarosan kézbe vehető lesz a Székelyföld mondavilágát feldolgozó legendárium, melyben rovással készült részek is helyet kaptak.

 

 

Újabb rovásos könyv

Elkészült a Székelyföldi Legendárium könyvváltozata – tudtuk meg Fazakas Szabolcs ötletgazdától, aki három évvel ezelőtt fogott hozzá gyerekkori álma megvalósításához, a székelyföldi mondák és legendák minél szélesebb körben való eltrejesztéséhez. Először ?csak? egy digitális legendatérképben gondolkodott, amelyet a legendarium.ro honlapon lehetett elérni, majd egy papír alapú térképet készítettek, amelyet iskoláknak adományoztak, hogy a gyerekek ezáltal ismerkedhessenek szülőföldjük legenda- és mondavilágával.

?Közben a honlapra folyamatosan töltöttük fel a legendák és mondák audio-változatát, és ezzel párhuzamosan megfogalmazódott az igény, hogy könyv formájában, igényes grafikai kivitelezésben is kiadjuk az általunk összegyűjtött és feldolgozott alkotásokat? – magyarázta érdeklődésünkre Fazakas Szabolcs.

Hozzátette: ismeretterjesztő és ismeretbővítő kiadványukban tulajdonképpen csak felfrissítették az Orbán Balázs, illetve Benedek Elek szövegeiből és a kéziratokból gyűjtött nyersanyagot, amelyet Kudelász Nóbel ?közérthető nyelvre dolgozott át, annak érdekében, hogy ne csak a székelyföldi, illetve az onnan elszármazott olvasók számára legyenek érdekesek az egyes történetek?. A könyv hat, rovásírásos, díszkötéses példányát a különböző kontinenseken élő székelyek között sorsolják majd ki.

A kötet borítóját Cseke Tímea, a belső oldalakat pedig Pálfi Csaba grafikus tervezte, utószavát pedig Böjte Csaba ferences szerzetes írta. A 156 legendát és mondát magába foglaló 224 oldalas könyvben felvezetőként Kányádi Sándor ?ajándékba adott? Bánatos Királyleány kútja című írása olvasható. A nagygalambfalvi monda Fazakas szerint attól különleges, hogy az író gyermekkori élményein keresztül mutatja be a történetet. Mint megtudtuk, kétszáz könyvet ajándékba adnak a székelyföldi iskoláknak, hogy a gyerekek játékos módon tanulják meg azt, hogy egy-egy székelyföldi helyszínhez, településhez, hegycsúcshoz, tóhoz, vagy folyóhoz, milyen történet kötődik. ?Egyelőre csak kétszáz könyv kiosztására van anyagi fedezetünk, de összesen 800 Székelyföldi Legendáriumot és térképet szeretnénk eljuttatni az oktatási intézményekbe? ? mondta a projekt ötletgazdája.

Kudelász Nóbel, a Székelyföldi Legendárium írója (Fotó: legendarium.ro)

Kérdésünkre, hogy lesz-e folytatása a projektnek, az ötletgazda elmondta, jelenleg egy zene-CD elkészítésén dolgoznak, Orbán Ferenc közreműködésével, illetve Kósza Arnold egy, a legendákat összefűző, technikailag és látvány szempontjából is korszerű animációs filmen dolgozik. Hozzátette, emellett egy legenda-színdarabíró verseny is szerepel a terveik között, amely által fellendíthetnék a székelyföldi iskolák és ifjúsági egyesületek diákszínjátszását is, ?de a legsikeresebb produkciókat akár a turisztikai kínálatok részévé is lehetne tenni?.

Illusztráció a Székelyföldi Lenegdáriumból (Fotó: legendarium.ro)

?Amellett, hogy értéket mentünk, a székelyföldi turizmust is népszerűsítjük a legendárium által, legyen szó a könyvről, térképről vagy a honlapról – válaszolta a projekt hasznosságát firtató kérdésünkre Fazakas. – A külföldi turisták ráharapnak a székelyföldi mondákra és legendákra. Annak ellenére, hogy mi csak ezzel tudjuk csalogatni őket, hisz nincs annyi kastélyunk és várunk, mint Nagyszebennek vagy Brassónak?. Meglátása szerint a legendárium Székelyföld kultúrdiplomatája lehet, amely kapcsolatot építhet ki a külföldi turisták és a székelyek között.

Fazakas Szabolcs, a legendárium ötletgazdája (Fotó: legendarium.ro)

Fazakas hangsúlyozta, az évek során ?jó kis csapat szerveződött a Legendárium mögé, akik szívügyüknek tekintik, hogy legendáinkon, meséinken és történeteinken keresztül ismerjék meg a székelységet itthon és a nagyvilágban?. Mint mondta, szinte minden régióból kikerül egy-két olyan személy, aki jószándékból és nem érdekből saját közössége legendáit is fel szeretné dolgozni a Székelyföldi Legendárium stábjának segítségével. ?Eddig megállapodás született egy-egy alföldi, kárpátaljai és partiumi legendárium elkészítéséről is? – tájékoztatta a vasarhely.ro-t Fazakas Szabolcs, aki azt szeretné, ha ezek a legendáriumok ?egyesülnének és létrehoznának egy összmagyar legendáriumot?.

(Vásárhely – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share