Beszédes kőkeret

A templomot építő, azt megújító helybeli mesterek, mint munkájukhoz szükséges jelzéseket, a rovást – és nem a római számokat vagy latin betűket – használták.

 

Építéskivitelezés rovással

A felsősófalvi templom északkeleti bejárata gótikusra jellemzően csúcsíves. Különösnek tartottam, hogy  nem szimmetrikus: jobb oldala a csúcstól lefutó tengelytől jóval szélesebb, mint lennie kellene. A kőkeretet 1996-ban kibontottam vastag vakolatréteg alól. Előtűntek az 1200-as évekre jellemző hornyok, faragások. Kiderült: az ajtó kőkerete szemmel láthatólag legalább kétszer szét volt szedve, át volt faragva, és nem az eredeti sorrendben, formában építették vissza. Ebben még semmi különös nem volna, de a 18. századi átépítés folyamán a hajdani mester szerencsénkre illesztőjegyeket használt. Célja: a beépítés folyamán nehogy felcserélje a felhelyezési sorrendet. Mindenik jel rovásbetűként, sőt egyértelműen emlékeztető szóként értelmezhető.

Bal alsó sarokból indulva: T azaz Tő – innen indul a munka. Gy: aGY, az induló ív feje, tartója. Sz: Szár, mely a csúcs felé ágazik. Fent az S: Sarok. Rendhagyó módon mindkét felén ez a jel szerepel, azzal a céllal, hogy az ékszerű betű csúcsa mint útmutató szolgáljon a beillesztési irányhoz. Ez a jel megerősített: helybeli mester munkája, módszere. Ugyanis mind a mai napig a gerendák összerovásának kirajzolásakor az alsósófalvi ácsok a sarok jelzését hasonlóan végzik. További jel a lefutó ü, azaz Ül, és legalul a R, azaz a Rá. Több, nagy horderejű következtetést vonhatunk ebből. Legfontosabb: a templomot építő, azt megújító helybeli mesterek, mint munkájukhoz szükséges jelzéseket, a rovást – és nem a római számokat vagy latin betűket – használták. Azaz a rovás a lakosság körében, legalábbis annak egy speciális rétegében – töredékesen bár -, de folyamatosan fennmaradt. Második fontos hozadék: már megnyugtatóan tudjuk értelmezni a dálnoki és sepsiszentgyörgyi templom hasonló jegyeit.

Jelentős üzenet még: a rovásjeleket nemcsak betű- de szimbólumértékkel is használták – esetenként a legkönnyebben hozzájuk társítható gyökszót is jelentették.

(Székelyhon.ro – Szász Tibor András)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share