Postán is aláróható a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés

Február 1-től már a postákon is aláírható a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés (Minority SafePack) a határon túli magyarok jogaiért – közölte a Rákóczi Szövetség az MTI-vel.

Nemzeti Kisebbségvédelmi kezdeményezés

Jelenleg nincs olyan átfogó európai uniós szabályozás, amely megfelelő jogi védelmet biztosítana az európai őshonos nemzeti közösségeknek. Amennyiben sikerül összegyűjteni egymillió aláírást, az Európai Bizottság köteles foglalkozni a több mint 50 millió őshonos kisebbség, köztük a határon túli magyarok ügyével.

A határon túli magyarok számára kulcsfontosságú, hogy a Magyarországon élők aláírásukkal támogassák a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést.

Az aláírásgyűjtő ív és az ingyenes válaszboríték mostantól elérhető az ország összes postáján és elektronikusan is aláírható.

(444.hu – eredeti cikk)

Rovás Infó felhívása:

Hamarosan zárul az aláírásgyűjtés, úgyhogy aki eddig nem írta (rótta) alá, az tegye meg mihamarabb. Az európai szintű aláírásgyűjtést a Rovás Alapítvány is támogatja, hiszen a székelyek nyelvi jogai közé tartozik a rovás használatának szabad gyakorlása is. Mivel már a postán is lehet már aláírni, lehetőség van arra, hogy székely-magyar rovással is aláírjon bárki, ezt ugyanis nem akadályozza (még) a Belügyminisztérium. Hiszen bárhol Európában az állampolgár döntheti el, hogy nézzen ki az írásképe, kivéve Magyarországon.

A kezdeményezés elsődleges célja természetesen a székelyek nyelvi jogainak szélesítése, hisz őshonos népként saját írásukat is szabadon használhatnák.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share