Dunakeszi Atilla szobor avatása

Elkészült a Dunakeszi Atilla szoborkompozíció harmadik eleme is, az avatáson kazak vendég is beszédet mondott.

Atilla Nagykirály Emlékhely rovásfeliratokkal

A főszervező Szombat István és a meghívott vendég tartottak rövid beszédet december 23-án, szombaton. Khinayat Babakhumar néprajzos tagja a Kazak Tudományos Akadémiának, és a Kazak Központi Állami Múzeum igazgatóhelyettesi posztját is betöltötte. Az Atilla kultuszt és történeti hátterét jól ismeri, így örömmel töltötte el, hogy Dunakeszin egy Atilla szobor készült el, amelynek avatásán is részt vehet.  

Bencze István, Wittner Mária, Khinayat Babakhumar és Sípos László (Dunakeszi, Atilla szobor)
Atilla neve latin és rovásfelirattal 

Részlet az avatási beszédből

Khinayat Babakhumar a rovásfelirattal:
“Őseinket felhozád / Kárpát szent bércére, / általad nyert szent hazát / Bendegúznak vére”

Szombat István köszönetet mondott a Rovás Alapítvány munkatársainak a rovásfelirat előkészítéséért, így lehetővé vált, hogy a süttői mészkőlapokon latinbetűs feliratok mellett a rovásfeliratok is megjelenhessenek. Ez utóbbi elkészítését a kivitelező térítésmentesen vállalta.

Az előző avatáson a még fékész oszlopra kihelyezett ideiglenes felirat is véglegesen elkészült. A szobor nemcsak abban példaértékű, hogy Atillának állít emléket, hanem abban is, hogy rovásfelirat is helyet kapott. Történetileg is igazolható a rovás használata, hiszen Priszkos rétor tudósításában maradt ránk, hogy Atilla udvarában ismerték a rovásírást.

Az emlékhely pontos elérhetősége a térképen itt tekinthető meg.

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share