Rovás a Hungarikum Élményházban

Budapest új állandó interaktív kiállításán – Hungarikum Élményház néven – a rovás is helyet kapott.

Hungarikum Élményház ismertető

Szenzációs interaktív kiállítás magyar büszkeségeinkről A belváros szívében, a Gerbeaud cukrászda felett, impozáns környezetben található a Hungarikum Élményház. Nevünk is tükrözi azon célunkat, hogy  vendégeink minden érzékszervükkel megtapasztalhassák azokat a dolgokat, amikre mi, magyarok a leginkább büszkék vagyunk.

A tudásra szomjazó érdeklődőkkel poros, múzeumi tárlat helyett a legmodernebb technikára épülő, interaktív kiállítás formájában ismertetjük meg nemzetünk évezredes értékeit. A sokszínű tárlaton haladva a hétköznapi tárgyak közül hirtelen élő, digitális enciklopédiában találhatjuk magunkat a kiterjesztett valóság (AR) varázslatos világában. Lehetőségünk nyílik kipróbálni felfedezőink találmányait, hidrogén bombával áttörni a falat, huszárt kiszabadítani és festményeket életre kelteni ugyanúgy, mint digitális panorámával barangolni tájainkon és szelfizni a három dimenziós Kossuthtal.

A gasztronómiai élvezetek jegyében pedig természetesen elmaradhatatlanok a jellegzetesen magyar finomságok, és megtapasztalása annak, milyen amikor még a kerítés is kolbászból van. A kreatív művészek, informatikusok és történészek együttműködésében létre jött kiállítás a 2017-es év szenzációja, mely 0-tól 99 éves korig mindenki számára felejthetetlen élményt kínál.

A kiállítás jövő héten nyílik meg a nagyközönség előtt, belépődíjas (felnőtt: 3000,- Ft, gyermek: 1500,- Ft), a Dorottya utca felől lehet bejutni Gerbeaud étterem feletti szintre. (Budapest, Vörösmarty tér)

Rovás a Hungarikum kiállításon

A kiállításon egy parasztház installáción keresztül adnak egy kis betekintést a népi világba. Ennek részeként került kihelyezésre egy rovott pálcákból álló műalkotás is, mely Dinka Károly keze munkáját dicséri. A Házi Áldás került átrovásra, hat pálcára. Ez a kiállítási tárgy jelzésértékűen utal arra a ma is élő írásrendszerre, amely a magyar nyelvhez sokkal jobban alkalmazkodik, mint a később bevezetett latin írásmód.

Mindenesetre a kiállított rováspálca segít ébren tartani a kérdést: vajon miért nem része a Hungarikum értéktárnak a rovás? Miért nincs róla szó sem az Alaptörvényben, sem a Nemzeti Alaptantervben? Miért akadályozza az Okmányiroda a rovás használatát?

Népi ház belső installáció (Hungarikum Élményház)

Házi Áldás rovással (rótta: Dinka Károly)

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Share