Román jogosítvány – rovás aláírás

Űgy tűnik, Románia egy téren európaibb Magyarországnál: a jogosítványt rovással is alá lehet írni. Ráadásul az alaptalanul megvádolt székely, Beke István kapta meg.

Románia – Magyarország 2:0

Úgy tűnik, Romániában az állampolgárra bízzák az aláírásuk megszerkesztését, nem úgy, mint Magyarországon, ahol a Magyar Állam dönti el, mi számít aláírásnak. Hiába adja a jogalkotó az állampolgár kezébe az aláírás jogát, az okmányirodák akadályozzák a rovás aláírás használatát, Csatári László belső utasítása nyomán. Nem így Romániában, ahonnan már mutattunk példát a rovás szabad használatára jogi okmányokon.

A terrorizmussal alaptalanul megvádolt székely, Beke István Attila minden gond nélkül kiváltotta rovás aláírásos jogosítványát. Legyen ez bizonyság arra nézve, hogy Magyarországon teljesen feleslegesen akadályozzák a magyar kultúra részét képező székely-magyar rovás használatát jogi környezetben. Hiába mondta ugyanis a Kúria, hogy szép a rovás mint hagyományőrzés, de ne tévedjen át a jog területére – a magyar embernek joga van arra, hogy rovással írja alá nevét, ha úgy tartja kedve. Páll Emil után Beke István Attila küldte el alárovásos jogosítványát.

Beke István Attila alárovásos jogosítványa és levele

Erdélyben nincs akadálya a rovás aláírás használatának. A jogosítványon szereplő rovás aláírás végén a ligatúra ugyan egy kicsit elsikeredett, de a következőnél jobban figyelek. 🙂
A rendőrségen a román nemzetiségű és anyanyelvű hölgy csodálkozva nézte az aláírásom és mondta, hogy ilyet még nem látott, úgy képzeli el az aláírást mintha keresztszemes varráshoz mintát készítenék. Na de itthon a székelyek között is sokan felcsillanó szemmel nézik, és mosollyal nyugtázzák mikor meglátják az aláírásom. A válaszom mindig az, hogy őseink írásmódját használom, így egyedi, olvasható aláírásom van nem egy cirkafirka.

Úgy tűnik, a székelyek könnyebben jutnak alárovásos igazolványhoz, ezért székely olvasóinkat bátorítjuk az alárovásos igazolvány kiváltására, mert Magyarországon 2014. augusztus 24 óta ellehetetlenült az igénylés.

Ne feledjük – Továbbra is érvényben van pályázati felhívásunk!

A rovás aláírásos igazolvány igénylőket pedig bátorítjuk, hogy próbálkozzanak az igényléssel, hogy részt vehessenek meghosszabbított pályázatunkon.

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share