Kiss András személyi – rovásbetűs gallérral

Kiss András utoljára olyan ideiglenes igazolványt kért, ahol a fényképen szerepel a rovás monogramja. Kiadták a végleges igazolványt is a részére!

Rovás aláírás és az okmányiroda

Amióta Csatári László betiltotta a rovást (a közigazgatási jogban járatosak kedvéért pontosítva: megakadályozta a rovás használatának lehetőségét), azóta megy a próbálkozás több-kevesebb sikerrel a rovás aláírásos igazolványért. Ugyan a törvény az állampolgárra bízza az aláírásának megformálását, de az okmányirodákban ezt felülbírálják, ha látják, székely-magyar rovásra vetemedne valaki. Azonban a mai eset is rávilágított az ügy újabb lehetőségeire.

A rovás galléros ideiglenes igazolványt az okmányiroda gépezete átengedte a rendszeren, s kijött a végleges is:

Kiss András ideiglenes igazolványa rovásmonogramos fényképpel (érvényes 

Kiss András végleges igazolványképe rovás monogramos gallérral (érvényes 2024-ig)

Ez ismét történelmi pillanat. Az ügy érdekessége, hogy az okmányirodai alkalmazott úgy adta ki a személyi igazolványt, hogy az átvételi elismervényt rovással írta alá Kiss András. Tehát az első másodpercben megbukott az okmányirodai belső rendelkezés a rovás akadályozásáról, hiszen ténylegesen elfogadta aláírásként a rovást. Íme az átvételi elismervény:

Vegyük észre, a törvényt épp Kiss András tartja be: amíg az állampolgár olvasható aláírást rótt le a papírra, addig az okmányirodai ügyintéző aláírása bizony egy tekergő földigilisztára emlékeztet, amely nem felel meg a törvényi szabályozásnak.

Az 1992. évi LXVI. törvény a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról. A törvényben az Értelmező rendelkezések 5. § paragrafus (13) bekezdése szerint az aláírás jogi meghatározása a következő: A polgár aláírása: születési vagy házassági családi és utónevének az általa használt és elismert írásképe.

Már csak egy kérése volt az ügyintézőnek, hiszen hivatalból vissza kellett kérje az ideiglenes személyi igazolványt. Kiss András épp aznaptól nem találta meg a kért okmányt, így a hivatal legnagyobb sajnálatára nem került vissza hozzájuk. Természetesen az erről készített jegyzőkönyvet is rovás aláírással rótta le Kiss András, ezzel 5 percen belül másodszorra kellett az ügyintézőnek lenyelni a békát: az ügyfél székely-magyar rovással rója a nevét. Az okmányiroda tehát állami szervként elfogadja a rovás aláírást, míg az általuk kiadott személyi igazolványra pedig nem engedik érvényre juttatni a rovás használatát.

Jegyzőkönyv, Kiss András rovás aláírással

Ne feledjük – Továbbra is érvényben van pályázati felhívásunk!

A rovás aláírásos igazolvány igénylőket pedig bátorítjuk, hogy próbálkozzanak az igényléssel, hogy részt vehessenek meghosszabbított pályázatunkon.

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share