Dunakeszi – rovásfeliratos Atilla szobor avatása

Dunakeszin Atilla emlékére szoborkompozíciót állítottak, melyen rovásfelirat is szerepel. Kisfilmes beszámoló.

Atilla Nagykirály Emlékhely avatása

A Dunakeszi Önkormányzat és a Dunakeszi Civilek Baráti Köre ünnepséget szervezett 2017. szeptember 23-án a régi temető és a Felsőtabán közötti téren Atilla Nagykirály Emlékhely átadására. Filmünk ezt az eseményt örökítette meg.

Előremutató összefogás

Az emlékhely teljes kialakítását, a szobor és a további elemek minőségi megvalósítását széleskörű összefogás tette lehetővé, s ezzel a hun király eddigi legjelentősebb emlékműve jött létre. Az emlékhely egyes elemei más és más alkotó keze munkáját dicséri, mégis egységes és összefüggő egészet alkotnak.

Atilla – rovás

A posztamensen szereplő rovásfelirat a Rovás Alapítvány közreműködésével készült el és a posztamensen további rovásos szöveg megjelenítése is a tervek közt szerepel.

A “rovásírás” felirat külön is megjelenik az ún. “Szumír-Hunghar-Mahgar őshimnusz” idézet alatt, jóllehet a szöveg nem kapcsolódik Atillához (térben és időben sem). Kiváncsiak lennénk a hivatkozott “rovásírás”-ra is, hiszen minden ismert sumer felirat agyagba vésett volt – esetleg erre gondolt Bobula Ida – rovás-írás gyanánt. Ez azonban nem azonos azzal, amit ma rovásírás (szerencsésebben: rovás) alatt értünk.

Az emlékhely építése a jövőben fog teljesen befejeződni, és bízunk abban, hogy mihamarabb további szobrok és emlékművek fogják őrizni nagykirályunk méltó emlékét.

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share