Brenner Attila fraktálművész – rovás képaláírás

Brenner Attila képeihez tartozó feliratok rovásosak. Mert az elolvasásuk is a befogadás része.

Amikor a matematika nem tudomány, hanem mûvészet

Brenner Attila fraktálművész képeiből nyílt kiállítás a Józsai Közösségi Házban. A fraktálművészet viszonylag új műfajnak tekinthető, mert alig több, mint 30 éves múltra tekint vissza. Az 1980-as években kísérleteztek először számítógépes programok segítségével matematikai szabályszerűségeken, algoritmusokon alapuló vizuális alkotások szerkesztésével.

Brenner Attila biológusként kezdett érdeklődni a természetben előforduló szabályosságok iránt. Fotósként felismerte, hogy a természet – a fizikai és biológiai képződmények – rendkívüli törvényszerűséget és szabályosságot mutatnak. Gondoljunk akár egy kristályos szerkezetű anyagra, a víztükrön képződő hullámokra, gyűrűkre, egy tökéletes formájú csavart csigaházra, vagy a levelek erezetére, a virágok formájára: mind matematikai képletekkel, egyenletekkel leírhatók, a felismert matematikai szabály alapján modellezhetők, megsokszorozhatók. Ezt a matematikai szemléletet építette be a művészetébe Brenner Attila, és számítógépes programok segítségével szerkeszti digitális alkotásait, fraktál kompozícióit.

A rendkívül dekoratív képek megidézik bennünk a természeti formákat, ráhangolják tudatunkat a természet szabályszerűségére, az elrendeződésben felismerhető törvényekre, matematikai algoritmusokra. Egy útkeresés ez, amely az élet lényegének megismerésére törekszik, és erre a kalandos utazásra hívja a szemlélőt is.
A szeptember 12-én nyílt tárlaton 11 nagy méretű képet láthatunk, de a művész alkotásaiból összeállított albumban ennél jóval több fraktálképet is megcsodálhatott a közönség A4-es méretben. A kiállított műveknek még egy érdekessége, hogy a címüket a székely-magyar rovásírás betűivel rótták a képek alá, tehát ezek megfejtéséhez is szükséges egyfajta kód, egy szellemi transzformáció.

A kiállított képek sarkában rovással olvasható a cím (Aranyerdő)

A megnyitó ünnepségen Horváth Zsófia, grafikusművész méltatta Brenner Attila művészi munkáját, kezdeményező, új utak felé mutató törekvéseit, a befogadókkal való kapcsolat megtalálásának ezt az egyéni, kísérletező módját. A képek nyújtotta vizuális élményt Keller András, a Kodály Zoltán zeneiskola növendékének lírai gitárjátéka tette még teljesebbé.

A kiállított album mellett található a rovásábécés segédlet

A kiállítás október 12-ig tekinthető meg a Józsai Közösségi Ház kisgalériájában nyitva tartási időben.

(józsanet.hu – eredeti cikk)

Rovás Infó kiegészítés

Debrecenben élénk rovásélet volt a második világháborúig, két nyomda is kiadott rovásfeliratos kiadványokat, Debrecen saját rovás ábécével is büszkélkedhetett. Azóta persze nehéz újraélni és továbbfejleszteni a rovás művészeti hagyományait, különösen, hogy Debrecen-Józsa rovástábláját nem engedték felállítani. Ezért is fontos, hogy a Józsai közösségi házban újra találkozhatnak az érdeklődők funkcionális rovásfelirattal, ugyanis latin betűvel nincs kiírva a kép címe 🙂

 

Kapcsolódó cikkek:

Share