Rovástábla – Jánd, Csaroda

Két település bevezető útjain avattak rovástáblát 2017 augusztus 19-én: Jánd és Csaroda is része a mozgalomnak.

Avatási beszámoló – Jánd és Csaroda

2017. augusztus 19-én 13.30-kor rovásírásos helységnévtáblát avattak a Jánd településen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az ünnepségnek a jándi millenáris part adott helyet.

Asztalos István Jánd polgármesterének köszöntő szavai után felolvasta Sípos László, a Rovás Alapítvány kuratóriumi elnökének köszöntő levelét, amit a jándiaknak küldött a rovástábla avatás alkalmából.

2017 augusztus 19-én 16.00-kor Csaroda településen is rovástáblát avattak, az ünnepségnek a helyi kultúrház adott otthont. Nem mindennapi alkalom volt ez a csarodai lakosok számára, hisz a kisberegi faluba is eljutott a Szent Korona eredeti mása, amit ismét a készítő Hummel Gizella szentendrei ötvösművésznő mutatott be.

A Szent Korona mellett, az államalapítási ünnepnapunk előestéjén, érdekes információkhoz juthattak az emberiség egyik kultúrkincséről, nemzeti büszkeségünkről a rovásírásról, ami sajnos a mai napig nem tölti be méltó helyét a magyar köztudatban, közgondolkodásban.

Közös munka és lakossági összefogás

Mindkét ünnepségen ünnepi beszédet mondott Murányi Levente szabadságharcos, az 56-os Pesti srácok intézet igazgatója. Köszöntő beszédet mondott továbbá Adorján Béla a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje, a Jobbik Szabolcs -Szatmár -Bereg megyei elnöke.

Kardos Csaba operaénekes hazafias énekekkel emelte a táblaavatások ünnepségének fényét.

Az ünnepségeken határontúli vendégek is jelen voltak Beregszászból, ahol a környékbeli települések közül már 16 helyen áll székely-magyar rovással készült helynévtábla. Az azonos formájú és kinézetű táblák a határ két oldalán a nemzeti összetartozást is kifejezik.

Köszönet illeti Adorján Bélát a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltjét, a Jobbik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnökét és Badak Annát csarodai lakost, a térségben végzett rovásmissziós szerepükért, a táblaállítás támogatásáért.

Folytatódnak a táblaállítások:

Immár 7 éve indult az egységes székely-magyar rovás helynévtáblál állításának folyamata és a politikamentes mozgalomnak közel 300 település a tagja. Reméljük, hogy a további érdeklődők is kedvet kapnak és egyre több magyarok lakta városban, faluban találkozhatunk egységes rovástáblával.

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share