Gravírozott rovás abc fatáblán

Örvendetes, hogy egyre több helyen lehet kapni rovás ábécét – ezúttal fába gravírozott ábécét mutatunk be.

Rovás ábécé – de milyen régi?

Az MMD Team által forgalmazott lézer gravírozott fatáblán egy rovás ábécét és egy rövid ismertetőt láthatunk. A közölt rovás ábécé annyiban jelent újdonságot, hogy ezúttal Verpeléti Kiss Dezső által szerkesztett ábécé azon variációja, amely az 1940-es években postai levelezőlap formájában volt elterjedt. Ennek a hagyománynak a felelevenítése a szintén képeslap méretű tábla, amely ezúttal nem papír alapú.

Lézer gravírozott fatábla. Mérete 13,5 x 10,5 cm. Akasztóval vagy mágnessel kérhető.

alt

 Rovás ábécés levelezőlap (1940-es évek)

alt

Rovás ábécé – verpeléti Kiss Dezső betűivel.

A fatáblára átrajzolt változaton azonban apró eltérések is észlelhetők, az M betű jobb szára hiányzik.

A fatáblán szereplő idézet Fadrusz Jánostól származik, akinek szorgalmazta és használta is a rovást a Tuhutum emlékművén is:

„Látnoki szemmel nézem a jövőt… Mily perspektíva! Látom, jönnek az idők, amikor iskoláinkban tanítani fogják gyermekeinket őseink betűrendszerére. Az építőművészet magyar stílusát rekonstruálják lelkes mestereink, és a középületek homlokán rovásírásban fogjuk olvasni rendeltetését… Az idegen látja őseink legsajátabb kezeírását. És minden magyar büszkén, fönndobogó szívvel fogja az idegennek mutatni a rovott felírást és magyarázni, hogy őseink évezredeken át ezekkel a betűkkel írtak! És ez a miénk volt, mi fönntartottuk és fönntartjuk immár mindörökre a magunkénak, magyarnak

Ezért is fontos ennek az ábécének az ismerete, hiszen Magyarországon ez a rovásábécé volt közismert 1933-1945 között, s Fadrusz látnoki szavai remélhetőleg nem csak szavak maradnak.

(MMD Team – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share