Muravidék – rovásos településjegyzék

A rovásos településjegyzék sorozat nyolcadik része: Muravidék magyarok lakta településeinek listája letölthető a Rovás Infó honlapjáról!

Kárpát-medencei magyarlakta települések 

Ismét egy történelmi országrész településjegyzékét nyújtjuk át az érdeklődőknek. A munka széles összefogással és magas tartalmi, technikai színvonalon zajlik, melyhez bárki csatlakozhat az adatbázisok ellenőrzésével, további hasznos adatok megadásával. Bízunk abban, hogy a közös munka, valamint az elkészült kiadvány használata megerősíti a Kárpát-medencei magyar összetartozást. Drávántúl után következik  tehát Muravidék.

Muravidék településjegyzéke

A trianoni békediktátummal elszakított, magyarok által is lakott országrész, Mura-vidék. A településnevek listájának közreadásával a szerkesztők célja a magyar testvéri kapcsolatok megerősítése a muramelléki és muraközi településnevek megismertetésével.

Kiss András fáradhatatlan szervező munkájával elérte, hogy immár bárki számára hozzáférhető a teljes Muravidéki településjegyzék, amelyben a mai szlovén elnevezés a magyar névvel párban jelenik meg. A magyar elnevezések két írással, a latin és a korszerű székely-magyar rovással kerültek be a digitálisan és ingyenesen elérhető kiadványba.  Feltüntetésre került továbbá a település történelmi vármegye besorolása is.

A települések mellett a jelenlegi (ismert) irányítószámok segítik a helyes postai címzést.

A kiadványban a Muramellék és Muraköz rovásfeliratos címerei kaptak helyet, mely Pécsi L. Dániel munkája. A kiadvány adatgyűjtését Faragó Imre végezte, Délvidéki S. Attila szakmai támogatásával, a rovásra átírás a Rovás Alapítvány közreműködésével készült el.

Olvasóink visszajelzései alapján folyamatosan frissítjük a településjegyzéket, esetleges észrevételeiket, javaslataikat a szerkesztőség címére várjuk: szerk@rovas.info

Részlet a Muravidék településjegyzékéből (2017)

  • Muravidék rovásos településjegyzéke letölthető innen (PDF) (12 oldal, A4 méretben nyomtatható)

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share