Rovástábla a HVG címlapján

Már másodszor kerül rovástábla a HVG címlapjára, ami jelzi: a rovástábla önálló szimbólummá lépett elő.

HVG címlap illusztráció

Az eheti HVG címlapján Budapest neve köszön vissza három írású helynévtábla formájában: latinbetűs, rovásbetűs és kínai felirat a főváros nevét adja ki.

Rovástábla illusztráció a HVG címlapján 

Azonban a cikkben semmi nem utal a rovásra, bár a balliberális újság szerkesztői nyilván ezzel kívánták illusztrálni a szokásos “mélymagyarkodást”, vagy a “múltba révedést”, esetleg a “keleti kapcsolat” témára akartak fricskát nyomni. A rovástábla már egy jó ideje jelképpé vált … tehát írni sem kell róla 🙂

Amúgy – hogy legyen valami pozitív is a dologban – ismét helyesen rótták le a nevet, ahogy a múltkor is, tehát a rovástudással nem lehet gond. A rovástáblákkal szembeni született ellenérzésüket pedig már korábban is kifejezték, “betűmegvetés” címszó alatt.

Részlet a cikkből:

Az egykori harcos antikommunista, emberi jogi ügyekben magát különösen érzékenynek mutató Orbán Viktor minapi kínai látogatása során nem csak azzal tette végérvényesen zárójelbe rendszerváltáskori elveit, hitvallását, hogy az 1989-es, vérbe fojtott diáklázadás helyszínén, a Tienanmen téren megkoszorúzta a kommunista hősök emlékművét. A látogatását összegző, a közmédiának adott interjújában általában véve is olyan elszántan állt ki a lelkiismereti, vallás- és sajtószabadságot látványosan sárba tipró pekingi hatalom mellett – felróva például, hogy egyesek megpróbálják kioktatni a kínai vezetést emberi jogokból –, mintha csak a gravitáció magától értetődő törvényszerűségeiről értekezne.  (…)

(hvg.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share