Rovás verseny – Pozsonyeperjes, Csallóköz

Fényképes beszámoló a 13. országos rovásírás versenyről, melynek idén Csallóköz egyik községe, Nagylöved adott otthont.

Az ősi tudást kutatták Pozsonyeperjesen

A csallóközi községben került sor 13. alkalommal az országos rovásírás-verseny egyik körzeti döntőjére, amelyre több mint hetven diák érkezett. Az országból közel 150-en kapcsolódtak be a megmérettetésbe. Az országos döntőse május 26-án Nagyölveden kerül majd sor.

Az ősi tudást kutatták Pozsonyeperjesen

A legkisebbek (A szerző felvételei)

A pozsonyeperjesi versenyen a diákokat korcsoportok szerint 5 csapatra osztották, hogy a saját korosztályukban mérettessék meg magukat. „A körzeti döntőn két feladattal kellett szembenézniük a diákoknak, az egyik a hangos olvasás, ahol a rovásírással írt szöveget kell hibátlanul időre felolvasniuk, a másik pedig az írásbeli feladat, amelyben a latin betű szöveget kell rovásírással átírni és fordítva” — tájékoztatott Z. Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnöke.


A felnőtt kategória két versenyzőjének gratulálnak a szervezők


A “D” korcsoport legjobbjai

A diákok vették is az akadályokat, csoportonként 5-6 versenyző jutott tovább az országos döntőbe. A legkisebbek közül Csiba Csenge, Takács Dorka, Kürti Csaba, Szamaránszky Zsófia és Csiba Mátyás. A második korcsoportból Flaska Lili Kamilla, Juhos Emma, Bíró Eszter, Horváth Beáta és Hamarik Emese. A harmadik, a „C” csoportból Földes Viktória, Ágoston Dóra, Pőcz Anna, Dobrí Anita, Horváth Zenkő Veronika és Pőcz Sára. A „D” korosztályból Pőcz Eszter, Haver Denisza, Haver Mátyás, Darnay Jázmin, Szalai Karola és Csillag Virág, míg a legnagyobbak, a 18 év felettiek korcsoportjából a mindkét jelentkező, Bednár Anita és Turák Krisztián is a döntőbe kerültek.


A “C” kategória továbbjutói


A “B” kategória nyertesei

A körzeti döntők feladatait Vörös Hajnalka Lengyel Dénes Régi magyar mondák című műve alapján készítette.

(parameter.sk – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share