Rovás aláírás üldözése – lankad a figyelem

Az okmányirodák munkatársait országosan kiképezték a rovás aláírás felismerésére, nehogy valaki ilyet merjen igényelni. Kiss Andrásnak azonban sikerült.

Bürokrácia a rovás ellen

A rovás aláírást ma Magyarországon semmilyen jogszabály nem támogatja, de nem is tiltja. Persze az Okmányiroda osztályvezetője akármit kitalálhat, szembemenve a jogalkotói akarattal, amely az állampolgárra bízta annak eldöntését, hogy is nézzen ki saját aláírása. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy az okmányirodák dolgozóit arra képzik, miként ismerjék fel, hogy ha jobbról-balra, székely-magyar rovással írja alá valaki az igénylőlapot. Ilyenkor újabb törvénysértés árán megnyomják a piros vészcsengőt és egy  állami alkalmazott dönti el, hogy számára elég jó-e az igénylő aláírása?

Kiss Andrásnak legutoljára a választások idején sikerült alárovásos igazolványra szert tennie, akkor azért, mert a szavazáson való részvétel fontosabb volt az hatalom számára, mint hogy kekeckedjen az állampolgár aláírásával. Most újból nekifutott, és hogy-hogy nem, sikerült ideiglenesen kiállított alárovásos igazolványt kapnia. Az okmányirodai gépezetben úgy tűnik, az adott kerületi ügyintéző nem volt elég alapos, így átcsúszott az első védelmi vonalon az igénylés: az ideiglenes igazolvány azonnali kiállítása mellett elindították a végleges személyi igazolvány igénylését is.

Történelmi dokumentum: alárovásos igazolvány 2017-ből – a betiltás utáni évből.

Azonban az okmányt fizikailag előállító központnál sajnos fennakadt az állandó igazolvány igénylése, vagyis a második rovásüldöző vonal működésbe lépett. Láthatóan külön feladatkört iktattak a rendszerbe, hogy egy ember csak azzal foglalkozik, hogy aláírásokat nézegessen, mielőtt kinyomtatásra kerül a személyi igazolvány. Ennek költségét is nyilván az adófizetők állják. Feltehetően a figyelmetlen ügyintéző is megrovásban fog részesülni, mert olyan igénylőlapot fogadott be, amelyen székely-magyar rovás aláírás szerepelt.

Ráadásul, biztos lesz még egy körlevél és tréning arról, hogyan lehet felismerni a rovás aláírást, melyhez ezúton ajánlunk fel minden okmányirodai munkatársnak egy székely-magyar rovás ábécés lapot, amelyet a monitorukra ragaszthatnak. Ezzel legalább lesz egy állami szerv, ahol hivatalból ismerni kell a rovást – hogy üldözhessék azt.

Kiss Andrásnak pedig gratulálunk, hogy még két hétig boldog tulajdonosa lehet egy alárovásos igazolványnak. A többi igénylőt pedig bátorítjuk, hogy próbálkozzanak az igényléssel, hogy részt vehessenek meghosszabbított pályázatunkon.

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share