Klaszterező algoritmus a rovás elemzésében

Csíksomlyóra tartók figyelmébe: Marosvásárhelyen  izgalmas matematikai előadás lesz május 31-én a rovás és egyéb ábécék kapcsolatáról.


Révész Péter: A rovásírás elemzése klaszterező algoritmus segítségével

A május 31-i elõadás 11 órakor kezdődik a 230-as előadóteremben, a Matematika-Informatika Tanszéken, a Sapientia Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán. Rövid kivonata a következő:

Egy új filogenetikus fa algoritmust mutatunk be, amelyik olyan fákat készít ahol minden egyes elágazás egy olyan hipotetikus mutáció-halmazt mutat, amelyik az evolúció során valószínűleg bekövetkezett.
A filogenetikus faalgoritmusok általában hasznosak nem csak a genetikai hanem másfajta evolúciós kapcsolatok elemzésében is. Például az új algoritmus segítségével pontosabban lehet elemezni a különböző ábécék evolúcióját, és mélyebb betekintést nyerni a magyar-székely rovásírás rokoni kapcsolatairól.

A Kiss Elemér Szakkollégium 2017. évi májusi soron kívüli ülésszakán kerül sor az előadásra május 31-én, szerdán.
Révész Péter USA-ban oktató professzor kutatási területe a térinformatika, adatbázisok, bioinformatika.

Az előadás meghallgatásához azonban nincs szükség előismeretre. Bioinformatikai, klaszterező algoritmusok segítségével mutatja ki a magyar rovásírás és más írások közti rokonságot. Az előadás nyelve magyar.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share