Hölgy Magazin – Székely Fesztivál és a rovás

A közelmúltban indult Hölgy Magazin is tudósít a 3. Székely Fesztiválról és benne a rovás szerepéről.

Sörszappan, csecses lajbi és keksz szalámi – ilyen volt az idei Székely Fesztivál ( Hölgy Magazin )

Harmadik alkalommal rendezték meg a székely gasztrokulturális majálist. Napos idő, izgalmas kulturális programok és ételkülönlegességek várták a Millenárisra látogatókat, ahol száz erdélyi kiállító mutatta be kézműves termékeit.

A fesztivál célja, hogy betekintést nyújtson Székelyföld gasztronómiai és kulturális értékeibe 

– mondta Domokos István, a fesztivál szervezője.

A háromnapos rendezvény díszvendége idén Gyergyószék volt, melyet nyolc település képviselt. Az emeleten képkiállítás, a szabadtéri színpadon koncertek és táncprodukciók, a moziteremben filmvetítések, könyvbemutatók, beszélgetések által ismerhették meg jobban a látogatók a leghidegebb székely széket. Kisné Portik Irén előadásából például kiderült, milyen ráolvasásűző mintákkal díszítették felsőviseletüket a székelyek, vagy hogy mi az a csecses lajbi (női mellény – a szerk). A néprajzkutató gyakran találkozik előítéletekkel, ezért hangsúlyozta:

A székelyek népi viselete nem jelmez!

A leghosszabb sorok az udvaron felállított gasztronómiai standok előtt kígyóztak. A tejtermékek, a kürtőskalács, a pálinka és a csíki sör óriási népszerűségnek örvendett. Imre és felesége minden évben kisebb vagyont költenek el a fesztiválon; a kerámiák és a só mellett ezúttal sajtot, kolbászt és kürtőskalácsot vásároltak. A gyermekeivel érkező Irént szintén az erdélyi sajtok és kolbászok csábították ide.

Örömmel tapasztaltam, hogy idén több terméket lehet kapni, ahogyan az is pozitív csalódás, hogy olcsóbb lett a belépő.

Az előtt viszont értetlenül állt, az előző évekhez képest miért szaporodott meg a biztonsági őrök száma. A szervező szerint erre azért volt szükség, mert most több látogatót vártak, mint tavaly.

Szabó Ibolya négy éve foglalkozik csokoládékészítéssel. Gyerekkorunk ízvilágát akartuk visszahozni a mai gyerekeknek, ezért nem használunk adalékanyagokat.

Ételszínezők helyett rummal, törökmogyoróval, levendulával, chilivel töltik meg a főzött édességeket, a legnépszerűbbek vásárlóik körében mégsem ezek, hanem étcsokoládéjuk.

Több féle rovásfelirat együttélése

Hozzá hasonlóan a Csíkszeredáról érkező Gercsényi Blanka is kizárólag természetes alapanyagokkal dolgozik. Növényi olajokból készült kozmetikumai nemcsak illatosak, de mutatósak is, ahogyan színes szappanai is figyelemfelkeltőek: van köztük narancsos-csokis, zöldteás, kecsketejes, vörösboros, de még sörszappan is.

Az asszony mindig kitalál valami újat: legutóbb kénes agyagból alkotott szappant, ami a könnyen sebesedő, pattanásos bőrre nyújt megoldást.

A fesztivál egyik legidősebb vendége a nyolcvannégy éves Orbán Irén volt. A többszörösen díjnyertes népművész negyvenöt éve saját örömére kezdett el varrni, azóta volt már kiállítása Amerikában, Olaszországban és a nagyobb magyar városokban is. Faliszőnyegein a régi falusi szokások elevenednek meg: a szüreti bál, a húsvétkor zöldágazni járó legények vagy a karácsonykor kántáló gyerekek.

Mi még tudtunk örülni az olyan apró dolgoknak, mint a közös éneklés a fonóban vagy egy rongybaba, a mai gyerekek viszont már nem tudják értékelni ezeket.

A látogatók meglepődve tapasztalták, hogy minden kiállító névtábláján rovás szerepel. A táblákat a Rovás Alapítvány készítette a szervezők kérésére. Akik nem ismerték az írást, a standjuknál kapott ábécé segítségével értelmezték a feliratokat. Az alapítvány elnöke, Sípos László szerint egyre népszerűbb a nemzeti írás.

A rovásra a gyerekek a legnyitottabbak, akik gyorsan magukba szívják a tudást, de hasonlóan lelkesek az idősek is, akik együtt tanulják a jeleket unokáikkal. A rovás hidat képez a két generáció között.

Majd minden kiállítóhelyen rovásfelirat is volt

Az alapítvány fennállása óta egyre nagyobb figyelmet kap a rovás: helységnévtáblákon jelent meg, tudományos munkák születtek róla, megvalósult a rovásos könyvnyomtatás és a számítástechnikában is előrelépés figyelhető meg – hamarosan megnyílik a rovásos e-könyvtár.

Az elmúlt tíz évben annyit fejlődött a rovás, mint az azt megelőző ezer évben.

Népszerű volt a rovás aláírás gyakorlása – több százan próbálák meg 3 nap alatt

A székelyudvarhelyi Ágoston György társasjátékai is több korosztályt céloznak meg: hétévestől a kilencvenkilenc évesig bárkinek kellemes szórakozást nyújtanak. A Székely Aktív hatszáz székely szóval és szólással ismertet meg, az „Amerikából jöttem…” mintájára épülő Székely Mesterségek pedig a hagyományos székelyföldi foglalkozásokat mutatja be, mint a böllér, a szalmafonó vagy a bodnár.

Egységes rovásfeliratok meghatározták a Székely Fesztivál arculatát

Domokos István szervező abban bízik, egyre többen kapnak kedvet egy erdélyi utazáshoz.

A Székely Fesztivál csupán ízelítő Székelyföld apró szeletéből. Arra ösztönzünk mindenkit, látogasson el erre a vidékre, hogy teljes valójában megismerje azt, az ott élők virtusát és azt a kulturális örökséget, amit a székelység jelent a magyarságnak.

(Hölgy Magazin – Fotó: Fekete Fanni- eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

III. Székely Fesztivál 2017. május 12-14 a Millennárison

Share