Balassagyarmat – Közös kincsünk a rovásírás

Ősi tudás vetélkedők – beszámoló Balassagyarmat városában tartott rovásírás versenyről és eredményeiről.

Közös kincsünk a rovásírás

Az összes magyarság közös kincse természetesen, ahogyan azt 1914-ben Debreczenyi Miklós megállapította. Eme rovásírás – melyet az elmúlt időkben tiltottak is, feledésre is ítéltek a nemzetünk megsemmisítésén buzgón iparkodók – visszatanulásának egyik mérföldköve volt az ŐSI TUDÁS címmel immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett felvidéki országos rovásírás-vetélkedő középső körzeti döntője, amelynek helyszíne ezúttal Palócország fővárosa, Balassagyarmat, annak is a Szent Imre nevét viselő általános iskola, gimnázium és szakgimnázium Szabó Lőrinc utcai főépülete nyújtott otthont.

Balassagyarmat – a rovásverseny résztvevői

Ebbe sereglettek április 21-én az Ipoly mindkét partjáról – valóságosan is országhatár mentesen – a vetélkedőbe jelentkezett alap- és középiskolások, még a felnőttek közül is négyen, hogy számot adjanak tudásukról, hol tartanak a rovásírás visszatanulásának folyamatában. Párkány, Nagyölved, Udvard, Érsekújvár, Léva, Balassagyarmat, Vác, Göd és Szigetszentmiklós  rovásírói, összesen 45-en s az őket kísérő felkészítő tanárok és szülők hallgatták meg az iskola igazgatójának, Lavaj Árpádnak üdvözlő beszédét, mielőtt a város polgármestere, Medvácz Lajos távollétében a képviselő testület tagja, Pulay László is üdvözölte volna a megjelenteket, akik a helyi fő szervező Zoljánszki László gitárzenével kísért énekét és két tanítványának műsorát is meghallgatták és tapssal jutalmazták.

A tornateremben zajlott a  megnyitó és az írásbeli feladatokat is itt oldották meg a vetélkedők. Kissé nehézkesen indult a hangos olvasás, főleg tanterem hiányból fakadóan, de ezt is megoldották a rátermett felkészítők. Amíg a dolgozatok értékelésével foglalkoztak a tanárok, a diákok Dudás Zoltán tanár úr vezetésével városnéző sétán ismerkedtek Balassagyarmat néhány nevezetességével: a gyönyörű volt megyeházzal, előtte Madách Imre és Mikszáth Kálmán szobrával, a Városház épületén található emléktábla történetével, mely a csehkiverés hőseinek állít emléket. Ez utóbbival érdemelte ki a város a Civitas fortissima (A legbátrabb város) kitüntető címet is.

Alighanem a Palóc Múzeumban tett látogatás hagyja a fiatalokban a legmaradandóbb élményt, hiszen a látványtár több mint ezer műtárgya és a Bölcsőtől a sírig párját ritkító, mesébe illő, csodaszép, a palóc népművészetet megörökítő kiállítás valóban azt a hangulatot kelti a látogatóban, hogy Meseországban jár… Köszönet ezért dr. Lengyel Ágnes múzeumigazgatónak is, aki jutalmul ajánlotta fel a belépődíj mentes múzeumi ismerkedést a palócok múltjával.

A vetélkedő eredményét is a tornateremben hirdették ki. Itt is volt mit a döntőbe jutott győzteseknek adni, hála a balassagyarmati Helytörténeti Gyűjtemény igazgatójának, Ács Zsuzsannának és természetesen a zselízi MIRA Office-nek, amely cég már évek óta rovásfeliratos tollakkal kedveskedik a résztvevőknek. Köszönet illeti Medvácz Lajos polgármestert is, aki a résztvevők ebédjéről gondoskodott.

A balassagyarmati körzeti döntőből az alábbiak érdemelték ki az országos döntőbe való jutást (sorrendben):

A korosztály: Nyári Dávid Gergely, Puss Veronika és Ördögh Zsófia, mindhárman az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola tanulói, felkészítőjük PaedDr. Salgó Gabriella.

B korosztály: Vincúr Krisztina Léváról (Juhász Gyula Alapiskola), Tomori Polli Vácról (Karolina Katolikus Általános Iskola), Kecskés Viktória Érsekújvárból, Halász Sámuel Udvardról (Majthényi Adolf Alapiskola), Diósi Vivien ugyancsak Érsekújvárból..

C korosztály: Hegedűs Emma és Balla Fanni Érsekújvár, Horváth Melánia Udvard, Uracs Zsuzsanna Vác és Béreš Nikol Léva.

D korosztály: Tomori Panna Vácról (Piarista Gimnázium), Kis Benjámin Mihály Léváról (Czeglédi Péter Református Gimnázium), Szász-Vadász Tünde Vác, Dékány Barbara Udvard (Kaszap István Cserkészcsat) és Hausleitner Adriána, Párkányi Gimnázium.

E korosztály: Tímár Júlia, Göd és Gere Julianna Jolán, Szigetszentmiklós.

(Felvidéki rovók – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share