Újdonság – A magyar környezet atlasza

A máris népszerű A magyar környezet atlasza szerzőjét, Faragó Imrét kérdeztük az új kiadványról.

A magyar környezet atlasza – magyar nevekkel

A magyar környezet atlasza – a nevéből is kikövetkeztethetően a magyarság által belakott Kárpát-medence táj- és vízrajzát mutatja be.

A magyar környezet atlasza három részből áll:

  • (1.1) a színes, hetvenoldalas térképes atlaszmű (megvásárolható nyomtatott kiadvány)
  • (1.2) a hamarosan kiadásra kerülő szakmai összefoglaló, tanulmány,
  • (1.3) valamint a Rovás Infó honlapjáról ingyenesen letölthető latin- és rovásbetűs névmutató 

A szakmai munkát összefoglaló részletes tanulmány (mely az 1.2-es sorszámot kapta) hamarosan megjelenik, ami a térkép párja lesz. Addig azonban olvasói kérdésekre reagálva Faragó Imre az alábbiakat válaszolta:

– Miért nincs minden település feltüntetve a térképen?

– A települések esetében az alap-rendezőelv a lakosságszám. Ez abban az esetben lett “felülírva”, ha egy település magyar nemzeti szempontból fontos (pl. valamilyen hozzánk kötődő esemény helyszíne volt, néprajzilag jellegzetesen magyar vonatkozású, magyar szórványtelepülés, a Kárpátokon kívül van magyar neve). Ezen kívül a közlekedési helyzet, csomópontiság is szerepet játszott a felvételénél. Vannak olyan sűrű települési területek, ahol a nagyobb lélekszámú helységek mindegyike nem fért el, illetve több esetben elsőbbséget élvezett a táj vagy víz neve, ilyen esetekben maradhatott el helységnév.

– Akkor azért nem lehetséges minden nevet feltenni a térképre, mert így is sok helyet foglal el?

– Kaptam már olyan kritikát, hogy túl sok a név a térképeken, mindenki ízlésének nem tudok megfelelni. Összességében az atlasz szelvényein a települések egy magyar szempontból kiemelt és szelektált, ugyanakkor a térképészeti ábrázolásba még beleférő szelekción estek át. Bízom benne ezt a törekvést minden olvasó megérti és ha esetleg a saját faluját vagy számára fontos települést nem találja meg a térképeken azt nem hibának vagy más negatív tényezőnek értékeli. A térképész számára ez esetben is egy egyensúlyi ábrázolás volt a feladat, de természetesen szubjektív döntések alapján.

Az atlasz (1.1)  a rovasinfo@gmail.com címen rendelhető meg, ára: 3000 ft + postaköltség.

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share