Megvan a nemzet könyve: Egri csillagok

alt

A Jobbik Ifjúsági Tagozat programjának közönségszavazása alapján kialakult a nemzet könyve végső rangsora. Egri csillagok az élen.

Az Egri csillagok lett a nemzet könyve

A képzeletbeli dobogó második fokát Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet című műve szerezte meg.

Véget ért a Jobbik Ifjúsági Tagozat által rendezett, a bő féléve tartó „A nemzet könyve” elnevezésű programsorozat. A kulturális program döntő fordulójában közönségszavazat alapján alakult ki a 10 legkedveltebb magyar könyv sorrendje, amelynek élén Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye végzett.

Egri vár 1552-es animációja HD

Az Egri csillagok így egyben a megtisztelő „nemzet könyve” cím nyertese is. A képzeletbeli dobogó második fokát Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet című műve szerezte meg, míg a harmadik legnépszerűbb magyar könyvnek a kortárs Bán Mór Hunyadiak regénysorozata bizonyult.

A Nagy Könyv mintájára megrendezett programsorozat végeredményéből kitűnik, hogy az Egri csillagok továbbra is a legszélesebb körben kedvelt regény – mint ahogyan az a Nagy Könyvben is látható volt –, de egyre olvasottabb és kedveltebb Wass Albert, és a kortárs irodalom nagy szerzője, Bán Mór is komoly olvasottságnak örvendhet. A felfokozott érdeklődéshez számos közéleti szereplő, a magyar kulturális élet kiemelkedő alakjai is hozzájárult, videó-üzenetben ajánlva a döntőbe jutott könyvek valamelyikét, emelve ezzel a verseny minőségi színvonalát. A verseny befejeztével a tervek szerint a közeljövőben az Ifjúsági Tagozat a szerényebb kínálattal rendelkező könyvtárakat a dobogós könyvekkel ajándékozza meg.

Az első tíz könyv sorrendje a közéleti szereplők videóival együtt megtalálható a http://nemzetkonyve.hu/ felületen, amely a program hivatalos oldala. Ezúton is köszönjük a közönség lelkes érdeklődését és részvételét. Egyúttal bízunk benne, hogy sikerült hozzájárulnunk a magyar irodalom gazdagságának bemutatásához, és – ha csak fél évre is – reflektorfénybe állítani a kiváló magyar szerzők sokszor háttérbe szorult műveit.

Forrás: IttHON.ma

(szekelyfold.ma – eredeti cikk)

Rovás Infó vélemény:

Gratulálunk! Az első és második helyezett könyvek rovásváltozatait már elkészítettük, így lehet azokat rovással is olvasni. Megrendelhető a rovas.info@gmail.com címen vagy személyesen a Magyar Menedék könyvesházban.

 

Kapcsolódó cikkek:

Share