Forrai Sándor(né) rovás ábécéje 1995-1996

Forrai Sándor 1973-1994 között használt ábécéi után az általa véglegesnek tekintett változat 1995-ben jelent meg. Rovástörténeti érdekesség.

A magyar rovásírás elsajátítása – 1995

A “Forrai Sándor: A magyar rovásírás elsajátítása” magánkiadásban 1995-ben kiadott könyv impresszuma szerint “a rovásjegyeket Forrai Sándorné rótta”. Az 50. oldalon a “Rovás ábécé” címszó alatt, írógéppel írt, kézzel berajzolt rovásjegyekkel, kéziratjelleggel készült, házilag a rovás ábécé.

Forrai Sándor rovás ábécéje (rajzolta: Forrai Sándorné, 1995)

Ekkorra látta be Forrai Sándor, hogy lépni kell a mindennapi használat felé a történeti értékek “muzeális” őrzésén túl, és a hosszú magánhangzóknak is kell külön jel. Libisch Győző rovásábécé reform tevékenysége vihette rá, és csinált egy másik változatot, nem pedig a Libisch Győzőét vette át, vitte tovább.

Szóbeli közlése Sándor bácsinak, mikor nála voltam, és vettem az egyetemistáimnak eme oktató könyvéből, hogy a “paleográf” “kéziratos” emlékekből is felhasznált jeleket (Bél Mátyás-féle kacskaringós Ó, Ő) a már “csak” író rovók iránti tisztelet jeleként, mert nekik köszönhető, hogy tovább élt a rovás tudás.

Mivel Forrai Sándor ekkor már nem látott jól, ezért felesége rajzolta le a rovásjegyeket, ahogy az impresszumban is jelzésre került. Marika néni az R rovásjele miatt szabadkozott, hogy sajnos hibásan rajzolta fentre az összekötő szárat, de “a következő kiadásra ki fogja javítani”, középre húzva az eR köztes vonalát. Így is történt, a könyv 1996-os kiadásában már a korrigált R rovásbetű szerepel.
 Forrai Sándor rovás ábécéje (rajzolta: Forrai Sándorné, 1996)
Sólyom Ferenc, a miskóci Ráró
Rovás Info felhívás:
A szerkesztőség szívesen várja a rovótársak, kutatók visszamlékezéseit, rövid riportjait a XX. század rovástörténelméből, a rovótársadalom személyiségeinek életéről, vagy akár szakmai érdekességekről. Küldje el írását a Rovás Info-nak és a honlap igyekszik azt továbbadni az érdeklődő olvasótábor számára cikkek formájában.
Share