Könyv és írástörténeti kiállítás – Brüsszel

A belga Királyi Könyvtárban (Brüsszel) könyv- és írástörténeti kiállítással is találkozhat az olvasó. 

Librarium

A Librarium-nak elnevezett kiállításon a könyvek, írások és könyvtárak történetével ismerkedhetnek meg. Eredeti dokumentumok valamint interaktív (érintőképernyős) és audióvizuális eszközök mutatják be a különféle írásokat, szokatlan könyveket, kéziratokat, minikönyveket, újságpapírt. rajzokat.

Központi installáció a kiállításon – spirálra felrögzített merített papírdarabok írásmintákkal.

A kiállítási installáció egyik írásmintája – latin betűs magyar szó “beszéd”

Azonban a kiállításon az írástörténeti részt elég elnagyoltan letudták, pár nem latin betűs írásmintával. Még rúnákról sincs szó, nemhogy a székely-magyar rovásról, de ezt nem is remélhette a Rovás Alapítvány delegációja.

Egy – a kevés nem latinbetűs kiállítási tárgy közül

Igen izgalmas lenne, ha az Országos Széchenyi Könyvtár is belevágna egy hasonló könyv-,  és írástörténeti kiállítás szervezésébe, mert a belgákkal szemben lenne egy apró előnyünk: a székely-magyar rovást is be lehetne mutatni.

A belgáknak annyit mindenképpen köszönhetünk, hogy  tőlük kapta meg az Ómagyar Mária siralom eredeti példányát az OSZK. amely egy leuveni kódex részét képezte valamikor.

A Rovás Alapítvány delegációja a Heritage of Scribes c. könyv egy példányát adományozta a belga Királyi Könyvtár részére.

(Rovás Infó)

Szerinted hol legyen állandó írástörténeti kiállítás - amely a székely-magyar rovást is bemutatja?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Kapcsolódó cikkek:

Share