Igazi csíki sör – rovás a megoldás?

A romániai táblabíróság elmeszelte az Igazi Csíki Sör márkát – mert magyar felirattal lépett a piacra. Túlélés lehetősége: rovásfeliratos címke.

Betiltották Romániában az Igazi Csíki Sört (Index.hu)

A román táblabíróság betiltotta az Igazi Csíki Sör márkanevű termékeket, írta ki a gyártó a Facebook-oldalára. A székely sörgyártók Heinekennel vívott bírósági csatározásairól itt olvashat bővebben. Röviden az a lényeg, hogy a Heineken úgy érzi: miután megvette a nagy helyi Ciuc premium (Csíki prémium) márkát, a hasonló nevű termékekkel megrövidíti őket az új gyártó, a Lixid Project Kft. Ők egyébként szintén jogi védelmet szereztek a saját márkájuknak.

Európai szinten már nyert az Igazi Csíki márka, pontosabban az európai Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) végül elutasította a Heineken Romania kérését, ami a védjegy megsemmisítését kérte. Decemberben aztán másodfokon is megerősítették ezt.

A román bíróság viszont ezek szerint másképp gondolja a helyzetet, az ítélet ismertetése szerint harminc napon belül meg is kell semmisíteniük minden, a márkához tartozó tárgyat és eszközt. Persze a készleteket valószínűleg nem zúzni, hanem kiönteni kell majd, ha minden így marad.

Kezdeményezik, hogy legyen hungarikum

Salamon Zoltán, a hungarikum bizottság erdélyi tagja, a Magyar Polgári Párt (MPP) székelyföldi politikusa az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményben úgy fogalmazott: az Igazi Csíki Sör “több, mint szomjúságot oltó nedű”, a sörmárka “identitásunkat, szimbólumainkat felvállaló székelyföldi vállalkozást takar”, és Székelyföld egyik jelképévé vált. Ezért kezdeményezi, hogy “az Igazi Csíki Sört, Székelyföld termék-nagyköveteként, emeljék a hungarikumok közé”.

(Index.hu – eredeti cikk)

Rovás Infó vélemény:

A fenti esetből is nagyon jól látszik, mekkora marketingértékkel bír a saját nyelven megcímzett termék. Tudatos piaci szegmentáció, magyar illetve székely vevőkre koncentráló stratégia, felvállalt identitás. Sajnos Románia hiába tagja az Európai Uniónak, nem áll szándékában megérteni az anyanyelv használatának jogát. A magyar (tehát nem többségi román) felirat használata a gazdasági szereplő döntése. Az már világossá vált, hogy az Igazi Csíki Sör NEM azonos a Heineken – nagyon helyesen bojkottált – termékével, erről európai bírósági döntés van.

A megoldáshoz vezető út az identitás megőrzése, erősítése és a saját írás használata. A székelyeknek ugyanis saját írásrendszerük van, amelyet nyugodtan használhatnak akár feliratként is a sörükön – latinbetűs magyar felirat helyett legyen rovásbetűs magyar felirat. Ezzel ugyan látszólag még inkább szűkíti a potenciális vásárlók körét – de hamar megtanulnák, a rovásfeliratos sör az igazi csíki sör!

Az alábbi javaslatban a Csíki felirat helyett CSK szerepel, a magánhangzókat nyugodtan ki lehet hagyni, hogy ne legyen véletlenül se azonos azzal, amit a román bíróság betiltott. Ha már hungarikumnak javasolják az Igazi Csíki Sört, akkor már egy kalap alatt a rovásfeliratot is be kellene venni – mert a mai napig nem része a Hungarikumoknak a székely-magyar rovás, de ez már másik történet.

Rovásfelirat javaslat: “igazi CSK sör”

Legyen-e rovásfeliratos az Igazi Csíki Sör?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Petíció az Igazi  Csíki Sör megmaradásáért

Az Átrovó Oskola munkáiból

Igazi Csíki Sör címkéje teljesen átróva (Kállai Róbert munkája)

Kapcsolódó cikkek:

Share