Ékes rovás versenykiírás

A negyedik ékes rovás verseny kerül kiírásra a Weiss Manfréd iskolában. 

Ékes rovás IV.

Negyedik alkalommal rendezzük meg iskolánkban az „Ékes rovás” versenyt középiskolás diákok és pedagógusaik számára, valamint az iskolák egyéb dolgozói részére. Az eddigi tapasztalatok örömmel és reménnyel töltenek el bennünket, hiszen a múlt évben is sok pályamű érkezett be.

Az első fordulóban Sík Sándor: Rutafa c. versét várjuk kézzel róva.

A szöveget mellékeljük, a rovásíráshoz irányadó szempontokat adunk. A szöveget képi illusztrációval is lehet gazdagítani. Rovás ábécéként javasoljuk az ISO rendszerben elfogadott betűkészletet. A rovás számok után szereplő kiegészítő jelkészletből a mélyhangrendű k betű szabályos használata elfogadott.

FELTÉTELEK:

  • Íróeszköz a rováshoz szabadon választható, az illusztráció bármilyen technikával készíthető. Javasoljuk rajzlap használatát.
  • A4-es vagy A3-as formátumban kérjük a pályaművet beküldeni.
  • Segédeszközök (vonalzó, vonalazás, előre elkészített sorvezető stb.) használata megengedett.
  • Az illusztrációt a szöveggel együtt vagy külön lapon is el lehet készíteni.

AMIRE ÉRDEMES ODAFIGYELNI:

  • teljes szöveg összképe
  • szövegsorok harmóniája
  • betűk egyenletessége, stílusa
  • tévesztés, hiba, hiány
  • szöveg elhelyezése

HATÁRIDŐ ÉS POSTÁZÁSI CÍM:

2017. március 03. péntek
Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
1211 Budapest, Tanműhely köz 7.

Kérjük, írják rá a borítékra: „Ékes rovás”, valamint a pályázó és iskolája pontos nevét és címét! Megkönnyíti a további tájékoztatás módját, ha e-mail címüket is mellékelik.

Az első fordulóra beérkező pályamunkákból választjuk ki azokat versenyzőket (kb. 20 fő), akiket behívunk a döntőre. A bejutottakat elektronikus úton értesítjük.

Mindenkinek sok sikert és jó versenyzést kívánunk!

A magyar munkaközösség tanárai nevében:
Várkonyi Csaba

(wm-iskola.hu – eredeti cikk)

Rovás Infó vélemény

A Weiss Manfréd iskola már korábban is kitett magáért a rovásfeliratos tablóival, illetve az ékes rovás kalligráfiai versenyek szervezésével. Épp ezért különös, hogy hibás rovásábécét mellékeltek a versenyfelhívásban. Látszólag az ISO szabványra hivatkozik, de nem egészen így néz ki a Unicode hivatalos táblázatában. S nem mellesleg, a szűkített jelkészletével meg végképp nem alkalmas az általános, korszerű számítógépes használatra.

Szerencsére a mintaszövegben nem fordul elő ez a betű (betűkapcsolat), amelyet fel lehetne használni a rovásos felirat elkészítésében. Jelen esetben a TPRUS jel alatt ENT felirat szerepel, ami a teljes hozzá nem értésnek a tanúbizonysága volt a szabványosítás során.

De remélhetőleg a versenyzők úgyis többféle, történetileg hiteles jeleken alapuló rovásábécét ismernek, s nem lesz probléma az ékes rovással sem – mert a cél a rovás élő használata, amelyhez egyáltalán nem kell a (félre)szabványosított jelkészlet. Az épp a számítógépes megjelenítés alapja, a verseny meg a hagyományos, kézzel való írásról szól. Sok sikert a versenyzőknek!

Hibas szabvany abc hivatkozas2

Hibás hivatkozás az ISO/IEC 10646-os szabványra (Szerző: Szondi Miklós)
Pirossal jelölve a hibákat, kiegészítéseket (részleteket lásd ebben a cikkben)

Kapcsolódó cikkek:

Share