Cserkész rovás ábécé – 1998-as változat

A rendszerváltást követően feléledt a cserkész hagyomány, mely a rovásábécét is magába foglalja. Verpeléti Kiss Dezső ábécéje.

Cserkésznotesz – 1998 (2. bővített kiadás)

A Márton Áron kiadó cserkésznotesze alapos eligazítást ad, így a botra faragható rovásábécét is közli, egyoldalas tájékoztatója illusztrációjaként.

A notesz elkészítésében közreműködött Somogyi Dezső András is, aki már 1990-ben megszerkesztette a “sajátját“, mely a Forrai Sándor által (1973-ban) használt Bárczy Zoltán féle ábécén alapult. Ez utóbbi pedig a Verpeléti Kiss Dezsőén.

Az 1998-as cserkésznoteszbe viszont az eredeti, Verpeléti Kiss Dezső nyomán, nyomdailag megszerkesztett rovás ábécé került, mely közismert volt az 1940-es években (Nagy Sándor Kászon által kiadott levelezőlapokon és egyéb kiadványokban, lásd Verpeléti Kiss Dezső ábécéit)

Rovás ábécé – verpeléti Kiss Dezső betűivel.
Mészáros Dezső cikkében közölt abc (1940-es évek – Magyar Könyv c. kiadványban) 

 

alt

 Rovás ábécés levelezőlap (1940-es évek)

Ennek a rovás ábécének a közlése azért különleges, mert valójában helyreállította a folytonosságot, amely 1947-1990 között megszakadt.  Az, hogy miért nem ez az 1940-es években közismert, majd a cserkészek által is használt és 1998-ban újraközölt ábécé lett a továbblépés az újbóli használatra, az már más kérdés. Ugyanekkor léptek színre a Forrai Sándor követői valamint a Magyar Adorján ábécéjét hatékonyan ismertté tévő Nyers Csaba.

A mai korszerű rovás alapjait (hasonló hangra – hasonló jel) megvető Verpeléti Kiss Dezső munkássága így egy évtizedre (2000-2010) újra elfelejtődött.

Verpeléti Kiss Dezső rovásábécéje – 1933

(Verpeléti Kiss Dezső munkásságát Sólyom Ferenc kutatja)

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share