Icinke-picinke rováskiadás

A rovásos könyvkiadásra van olvasói igény. Most az Icinke-picinke rovásváltozatát mutatjuk be.

KOVÁCS ÁGNES: ICINKE-PICINKE – NÉPMESÉK ÓVODÁSOKNAK (ROVÁSÍRÁSSAL)

A mesék a gyerekek életkori sajátságainak megfelelően vannak csoportosítva. A kiscsoportosok meséi közé sorolták azokat az egyszerű cselekményű, a gyermekek személyes tapasztalataihoz kapcsolódó, a mesei realitás – például emberi hangon beszélő állatok – alapján álló szövegeket, melyek könnyen érthetők, memorizálhatók.
A középső csoportosok meséi terjedelmesebbek, kis cselekményük is van. Megtalálhatóak állatmesék, melyek az állatvilágban lejátszódó tréfás, mesés eseményeket mondanak el, nagyon egyszerű, könnyen érthető, tréfás elemeket tartalmazó, színészkedésre is módot nyújtó tündérmesék, s néhány reális vagy reális elemeket tartalmazó mese is.

A nagycsoportosok meseanyaga a leggazdagabb. Itt is találunk még állathangutánzó meséket, amelyeknek már van egy kis tanulságuk is. Az állatmesék között is több az úgynevezett tanító mese, ezek azonban a tanulság mellett bőven tartalmaznak igen jó természetmegfigyeléseket is arról, hogyan alszik a kutya, vagy milyen a büdösbanka fészke. A tündérmesék száma is megnövekedett. Ezek még mindig egyetlen eseménysort mondanak ugyan el, de már lényegesen több szereplővel, pozitív és negatív hősökkel, tréfás és komoly eseményekkel.

Részlet a mesekönyvből:

Szövegrészlet az Icinke-picinke népmese rováskiadásából (Dr. Hosszú Gábor fontjának felhasználásával)

A teljes mese letölthető a MEK könyvtárából itt.

(konyvespolc.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share