Rovásírásos internet címek?

alt

Valójában már most megvalósítható technológiáról kaptunk “álhírt”. Ami késik, az nem múlik!

Rovásírásos internet címeket is üzembe helyez a szabadkai önkormányzat!
Bogdan Laban polgármester heti audienciáján ószerb nyelven beszélget majd az elébe folyamodó polgárokkal, Bunford Tivadar képviselő-testületi elnök pedig ezentúl a városi parlament üléseinek kezdetén a Halotti beszédből ad elő részleteket hárfakísérettel. NKPress (ál)hírportál:

A Magločistač portál adott hírt arról, hogy a szabadkai önkormányzat egyedülálló nemzeti öntudatépítő internetes újítást vezetett be, mégpedig a cirill betűs internetes címeket. Az első ilyen városi link a хттп://суботица.рс/индеx/паге/лг/ср/ид/7530 címen érhető el. De mivel a városi hatalomban részt vállaló SZHP-VMSZ koalíció számára nagyon fontos az itt élő nemzetek egyenjogúsága, ezért aztán a következő lépésben a városi honlap tartalma rovásírással is elérhető lesz. Az NKPressnek sikerült megszereznie az első, kísérleti jelleggel készült rovásírásos sajtóközleményt, amelyben már ott is van az első rovásírásos link.

Mint megtudtuk, a teljes átállással a közlemények kizárólag cirill betűs és rovásírásos módon készülnek majd, amivel az önkormányzat az újságírókat is arra szeretné ösztönözni, hogy képezzék magukat.

A következő lépésben a városi vezetők korabeli ruházatban fognak megjelenni a képviselő-testületi üléseken. Bogdan Laban polgármester heti audienciáján ószerb nyelven beszélget majd az elébe folyamodó polgárokkal, Bunford Tivadar képviselő-testületi elnök pedig ezentúl a városi parlament üléseinek kezdetén a Halotti beszédből ad elő részleteket hárfakísérettel.

A város vezetése biztos benne, hogy ezek az újítások nagyban hozzájárulnak majd ahhoz, hogy az itt élő népek jobban megértsék egymást és a gazdaságot is fellendítik majd.

Az NKPress kérdésére, hogy mi lesz az itt élő horvátok hagyományaival, azt a választ kaptuk, hogy ne legyünk már szőrszálhasogatók, nekik ott van a Dužijanca meg különben is van tengerük.

Rovás Infó megjegyzés

rovaswebcim

A szerb nyelvű honlapok ma is lehetnek kétírásúak – egyaránt találunk pl cirill és latin betűs wikipédia oldalakat. Ez tehát nem újdonság. A rovásos internetcím sem akkora lehetetlenség, csak akarni kell. A cikkben említett technológia tehát ma is rendelkezésre áll, de a szerző ezt középkori hangulattal tálalja, mintha valami múltbarévedés lenne. Ebben van hát a csúsztatás, mert ahogy a szerbek mai napig használják és büszkék a cirill írásukra, ugyanígy a magyarok is büszkén használhatják a székely-magyar rovást. Egy írás nem tud ódivatú lenni, legfeljebb korszerűvé kell tenni annak használatát. Reméljük eljön az idő, amikor Szabadkán magyar nyelven, rovásos tartalmakat állítanak elő – legyen az rovástábla, vagy honlap. Így lesz az álhírből egyszer valódi hír, csak merjünk nagyok lenni.

(naplo.org – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share