Ünnepség: rovásbetű vita

Az október 23-ai ünnepségen az Index újságírója rovásbetű vitába csöppent – az Új Magyar Gárda mellényére írt rovásszöveget próbálták elolvasni.

Több száz fős tömeg a Jobbik megemlékezésén (Index.hu)

Gyűlik a tömeg Vona Gáborra várva a Corvin közben. A most több száz fős tömeget a Magyar Gárda 12 fős egysége színesíti rovásírásos egyenruhában.

uj-magyar-garda

“Ki kéne javítani azt a betűt” – szólt oda egy mobil könyvárus, aki valamiért épp itt kínálja a Védikus tanítások a gyereknevelésről című könyveit. “Nálunk ez az á” – ment bele a rovásírásos vitába egy gárdás, de a könyvárust nem győzte meg.

Rovás Infó értékelés

A rovás fejlődése folyamán több jelsor-változat, illetve betűcsalád is megszületett, melyek egy-egy kor, földrajzi terület vagy használói csoportra volt jellemző. Ami a fenti cikkben felvetett kérdést illeti, az a helyzet, hogy amíg az A és Á rovásbetű megkülönböztethető, addig nincs nagy probléma. Ugyanis az A/Á hangjelölésre használt rovásjelek közös eredettel bírnak, illetve valójában egymásnak variánsai. Míg a latin betűs ábécénkben az Á hangot az A betűre tett ékezettel jelöljük, a rovásban nagyobb betűfejjel vagy ritkább esetben (mint a fényképen is látható módon) a középső segédvonal túlnyúlik az alapszáron. De ezen kívül is léteznek ritkább variációk, sőt van olyan jelsor, ahol az A és Á rovásjele felcserélt.

A képen látható hímzett felirat szövege: Új Magyar Gárda. A felhasznált ábécé Horváth István füzetéből származó jelsor, amely tulajdonképpen a Magyar Adorján-féle ábécé modernizált változata.

alt

Horváth István rovás ábécéje (2003) 

alt

Magyar Adorján 1961-ben megjelent ábécéje (Sólyom Ferenc közlése)

Jó-e az Új Magyar Gárda hímzett feliratában az Á betű?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

(index.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share