Okmányiroda: mit tehet a biztonsági őr?

abszurdisztan2

Deák Norbert Gyula tegnapi esetéből okulva minden rovás aláírást igénylőnek fel kell készülnie – no nem a verekedésre.

Mit tehet a biztonsági őr?

Az ügyfél szeretett volna rovás aláírásos igazolványt igényelni. E célból felkereste a vecsési okmányirodát. Magával vitte a kisokost, amellyel jogilag felvértezve lehet az ügyintézőkkel kommunikálni. Hiszen sok-sok eset után kimondhatjuk: mindenféle indokot kitalálnak azért, hogy az igénylő el se jusson addig a fázisig, hogy írásban igényeljen, vagy adatlapot töltsön ki. Így legalább a statisztikák is kedvezőbbek lesznek a hivatal számára.

Az ügyfélnek nemcsak ahhoz van joga, hogy ügyében bármikor jegyzőkönyvet vegyen fel, hanem arra is, hogy mindezt dokumentálja: fényképpel, filmfelvétellel hangfelvétellel, sőt tanúval. A felvétel elkészítéséhez a 2004 évi CXL (száznegyvenedik) törvény 39. paragrafusának d) pontja ad jogalapot.

Ha valaki mindezt egy személyben próbálja meg megoldani, sajnos  úgy járhat, mint Deák Norbert Gyula: elmondása szerint a biztonsági őr egyszerűen kicsavarta az ügyfél kezéből a telefont és kitessékelte az okmányirodából. Ezzel nemcsak a dokumentálás, de még az ügyintézés esélye is elszállt. Magyarország, 2016. Épp a tanú hiánya az, ami felbátoríthatja az önjelölt biztonsági őröket az ilyen fizikai attrocitásokra. Tanú és bizonyíték híján az esettel nem lehet semmit kezdeni.

  • TANÚ: Első és legfontosabb szabály, hogy tanút vigyen magával az ügyintézéshez. A tanú jelenlétével hatványozottan megnőnek az ügyintézés elindításának esélye. Mert tanú esetén már nem mondhat akármit sem a hivatal alkalmazottja, sem a biztonsági őr.
  • JEGYZŐKÖNYV: Második szabály: bármilyen negatív fordulatot venne az ügyintézés, jegyzőkönyvet kell íratni! A jegyzőkönyv alapján már bizonyítható az ügyféllel szembeni helytelen illetve jogszerűtlennek látszó eljárás. Az nem lehet opció, hogy nem írnak jegyzőkönyvet, mert erre nincs lehetőségük.

Rovásos személyi okmányok

Várjuk továbbra is olvasóink beszámolóit, tapasztalatait az alárótt személyik okmányokkal kapcsolatban és szintén várjuk még az elkészült okmányok képeit.

Pályázzon saját történetével, alárovásos személyijével! A pályázatról itt olvashat bővebben!

uzenjunk_800px_latin_2

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share