Négymillió forint jár a megfejtendő betűkért

Nagyvonalú ösztöndíj a kínai múzeumtól: aki megfejti a jóslócsontokon lévő feliratot, annak betűnként 100.000 jüant fizetnek!

Ókori írást kell megfejteni egy kínai múzeum felkérésére

Busás jutalmat ígér egy kínai múzeum azoknak, akiknek sikerül megfejteniük az úgynevezett jóslócsont-feliratokat. A teknőspáncélokon és állati csontokon talált feliratok a kínai írásbeliség első bizonyítékai. A kínai ókor történetének meghatározó jelentőségű régészeti leletei a Sang-dinasztia idejéből (i.e. 1600 – i.e. 1046) származnak. Az anjangi Kínai Írás Nemzeti Múzeuma programjában minden megfejtett karakterért 100 ezer jüant (4,2 millió forintot) fizetnek.

A tudósok 160 ezer csontereklye átvizsgálása után csaknem 4 ezer karaktert azonosítottak, de megfejteni csak körülbelül 1600-at tudtak. Az első csont-, illetve teknőspáncél-feliratokra 1899-ben bukkant egy pekingi antikvárius olyan leleteken, amelyeket évekkel korábban találtak földművesek Anjangban.

A jóslási kellékek többnyire kérdéseket tartalmaztak, egyebek között a várható időjárásról, a terméskilátásokról, a dinasztikus fejleményekről és a hadiszerencse alakulásáról. A jós a csontot felhevítette, és az így keletkezett repedésekből, azok egymáshoz viszonyított helyzetéből jutott következtetéseire. A végeredményt gyakran szintén a csont felületén rögzítette.

A múzeum szerint a jóslócsont-feliratok megfejtésének folyamata mostanra elakadt, ezért lelkesedésre és innovációra lenne szükség a rejtélyes karakterek értelmezésében. A jelentkezőknek két tudóssal is jóvá kell hagyatniuk az eredményeiket, mielőtt benyújtják azokat az intézmény szakértői bizottságához. A múzeum kizárja azokat, akik plagizáltak vagy meghamisították az eredményeiket.

(vs.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share