Jelenczki István filmje – Varga Csaba életműve

Az Uránia filmszínházban lesz a Varga Csaba életművéről szóló film bemutatója – 2016. október 29-én.

Szeretettel meghívjuk az Uránia Filmszínházba

Jelenczki István
„Nem jöttünk mi sehonnan sem”
A gondolkodó Varga Csaba
című filmjének bemutatójára

2016. október 29-én, szombaton 17 órakor

Varga Csaba (1945. október 28. – 2012. június 15.)
matematikus, rajzfilmrendező, grafikus, írástörténész, műveltség kutató.

Ez a film 2009 nyarán kezdődött, amikor felvettem Csaba véleményét a magyar szellemi vagyon elrablásáról, a Háború a nemzet ellen című négyrészes filmemhez. Már akkor, úgy és olyan kérdéseket tettem fel, hogy a felvett beszélgetés alapját képezhesse egy később folytatandó filmnek. Egy olyan filmet terveztünk közösen Csabával, ami bemutatja az utóbbi évek, évtizedek munkásságát. Kutatásainak eredményein keresztül feltárja, bizonyítja azt a szellemi örökséget, amelyet a magyar nyelv történetiségében, ősiségében hordoz úgy, hogy a mai napig meg tudta azt őrizni. Az idő és a sors közbe szólt. A film ugyan nem lehetett teljes, de még ilyen „töredékes” voltában is hűen tükrözi Varga Csabát, a gondolkodót.

Ez a film Varga Csaba segítségével a gondolkodásra hívja fel a figyelmet. A gondolkodásra, amely oly fontos igaz múltunk feltárásában és megőrzésében, a gondolkodásra, amely egyre inkább hiányzik jelenkori napjainkból.

Jelenczki István

Az Animáció Világnapja alkalmából a film előtt levetítjük Varga Csaba Valcer és Időben elmosódva című egyedi animációs filmjeit is.

Uránia Nemzeti Filmszínház
1088 Budapest, Rákóczi út 21. Tel.: 486-34-00, 486-34-14
Jegyváltás szükséges, elővételi lehetőség a filmszínház jegypénztárában.

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share