Zenta – Rovástanulás és javuló tanulmányi átlag

alt
Beszámoló a délvidéki Zenta magyar közösségéből – az iskolában élénk rovásélet folyik, s ez hatással van a tanulmányi átlagra is.


Rováskártya az iskolában – Zenta

“A rováskártyákat szeretettel használjuk, a mindennapi iskolai életbe szépen be tudtuk építeni az ősiségünket. A diákok imádnak iskolába járni. Javul a tanulmányi átlag. ”

Rezic Tóth Valéria tanítónő, Zenta

Hagyomány és ősiség – és egy igazi közösség

Vendégségben a zentai Thurzó Lajos általános iskola mese- és néprajzi csoportjánál.

A zentai Délibáb MME identitásmegőrző sorozatának több állomásán is feltűnt egy csoport igen lelkes kisiskolás, akik bátran és vidáman, ugyanakkor figyelemreméltó hangszer- és népdalismeretről tanúságot téve vettek részt az előadásokon. Ők a 4. b osztály a Stevan Sremac általános iskola Thurzó Lajos munkaegységében (Zenta). Mint utóbb megtudtam, tanítónőjüknek, Rezić Tóth Valériának köszönhető mindez, aki nem éri be annyival, hogy hasonló jellegű eseményekre viszi el a kisdiákjait, hanem az iskolában csoportot is vezet, ahol többek között rovásírást is tanulnak, dobokkal, ritmuspálcákkal a ritmusérzéküket is fejlesztik, de tanítónőjük nem utolsósorban a közösségépítésre is nagy hangsúlyt fektet. Ő maga a következőképpen foglalta össze tevékenységüket:

– A 4. b osztály – Sárkányvár – szabadon választott tevékenységeinek keretein belül 2 tanóra nyújt lehetőséget arra, hogy nemzeti hagyományainkkal, ősiségünkkel foglalkozzunk, mégpedig a Néphagyomány óra és a szakköri tevékenység. Három területre fókuszáltam: rovásírás, ritmuskészség-fejlesztés és közösségépítés.

A Néphagyomány óra keretén belül 3. osztályban megtanultuk a rovásírást. A Vajdasági Rovásírásversenyen a tavalyi és az idei tanévben is számos helyezést, elismerő oklevelet kaptunk. Tavaly 11-et, és Kovács Vendel elhozta az 1. helyezést, az idén 12 tanulónk vett részt, Bene Edina 1., Fehér Emese 2. helyezést ért el. Az alapötletet azok a kutatási eredmények adták, hogy a diszgráfia, diszlexia és egyéb tanulási nehézségek, viselkedési problémák jelentősen javulnak a jobbról balra történő írás megtanulásával, azaz az agyféltekék aktivizálásával.

Mivel az olvasás minden más tantárgy megértésének alapja, különösen oda kell figyelni szülőnek, tanárnak az itt jelentkező gondokra. Felmerül a kérdés, kevesebb lenne-e ezen a területen a nehézség, ha megőrizhettük volna ősi írásunkat, ugyanúgy, mint például a japánok, kínaiak, görögök, oroszok. A véleményem az, hogy igen. Jelentős javulást tapasztaltam diákjaimnál minden tantárgy esetében. Mérhető javulást tudásban, emlékezetben, koncentrációban, tanulási kedvben. Javult a kézírásuk, betűalakításuk is. Emellett szeretnek iskolába járni, nincs részük stresszben.

A ritmusfejlesztésre ritmushangszerekkel a 4. osztályban került sor. Ritmuspálcát és dobokat alkalmazunk. A koncentráció- és emlékezetfejlődés minden elvárásomat felülmúlta. Új tanulási technikákat vezettünk be, mely az „összerezgés-rezonálás” elvén, illetve a ritmuson alapul. Az így megszervezett tanórák érdekesek, pörgősek, vidámak, feszültségoldóak. Az ily módon megtanult tananyagra pedig minden nehézség nélkül emlékeznek még hónapok múlva is.

Tanultunk a népi hangszerekről. Hangszerbemutatókra, táncházakba jártunk. Külön zamata van az iskola épületén kívül tartott órának, legyen az a múzeumban, a Tisza-parton vagy a vasúti töltésen. Sokat tanultunk ősiségünkről, egyrészt a népmesék révén, másrészt a népzene kapcsán. Külön öröm számomra, hogy diákjaim igazi közösséggé váltak, melyben az egymás megértése, szeretete, segítése a kohéziós erő – vallja a tanítónő.

Miután magam is ellátogattam az iskolába és részt vettem egy csoportfoglalkozáson – bizony, még dobot is adtak a kezembe –, a fentieket csak megerősíteni tudom. Lelkesen meséltek nekem az élményeikről, a rovásírásversenyekről, a dobolásról, a fellépéseikről, a szabadban megtartott óráikról, a képzeletbeli tanyájukról, álmaikról és mindarról, amivel foglalkoznak. Emeljünk is ki néhányat.

Juhász Mátyás: Amióta dobolunk, az osztályzataink is javulnak. Tanulunk a gyógynövényekről, legutóbb a bodza- és akácvirágról.

Fehér Emese: A dobról mesélnék, ami egy ősi hangszer, a pálosok és táltosok használták. Nagy gyógyító ereje van, a szövegek megtanulásában is segítségünkre szolgál. Egyszer két oldalt kellett megtanulnunk természetórára, ez nekem dobbal öt perc alatt sikerült.

Varga Nikola: Amióta rovásírással foglalkozunk, azóta tanultam meg latin betűkkel is írni és olvasni.

Dukai Vivien: Van egy dobom, és amikor dobolok, felvidulok, boldogságot érzek és szeretetet. Azért szeretem ezt az osztályt, mert sok mindent megtanulunk, és a tanítónéni nagyon kedves.

Share