Üzenjük Budapestnek – rovásírással

A Népszava máris teljesítette küldetésünket: teljes rovás ábécével illusztrálta az Üzenjünk Budapestnek rovás-aláírás pályázatunkról szóló cikket.

Üzenjük Budapestnek – rovásírással

Üzenjük Budapestnek címmel pályázatot hirdet a Rovás Alapítvány magánszemélyeknek a személyi azonosító okmányok székely-magyar rovással történő aláírására. Az alapítvány célja ezzel a korszerű rováshasználat segítése.

uzenjunk_800px_latin_2

A pályázat apropója az, hogy a “Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások (KEK) Központi Hivatala a Belügyminisztériummal egyeztetve betiltotta élő nemzeti írásműveltségünk egyik jelenkori elemét, a székely-magyar rovás aláírások (alárovás) alkalmazását személyi iratokban”. Arra a kérdésre, hogy miért az Üzenjük Budapestnek lett az alapítvány szlogenje, Rumi Tamás, az alapítvány egyik kuratóriumi tagja lapunknak elmondta: Brüsszel és egész Európa példaként szolgálhat Magyarországnak, mert ott bárki használhatja a rovásírást aláírásként. Ez saját kulturális örökségünk. Az alapítvány Budapestnek, a törvényalkotóknak üzen, hogy ők is megértsék – olvasható honlapjukon a pályázati felhívásban, hogy a rovásírás kulturális önazonosságunk része.

Az alapítvány nemcsak az alárovást választotta a hagyományőrzés egyik eszközének, hiszen egyes településneveink is olvashatók rovásfelirattal a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közreműködésével. Az még tisztázatlan, hogy kinek az ötlete volt a magyar településnevek rovásírásos megjelenítése. A Jobbik Magyarországért Mozgalom 2010-ben indította el rovásírásos táblaállítási misszióját, egy székelyföldi kezdeményezést importálva – nyilatkozta büszkén akkor Szegedi Csanád volt jobbikos EP-képviselő. A kezdeményezést nem egyedül a Jobbik, hanem a Rovás Alapítvány is szorgalmazta. Rumi elmondta, ma már a teljes pártpaletta részt vesz a rovásírásos településnevek kihelyezésében.

Az alapítvány kultúrmisszióba kezdett: diplomáciai sikerként könyvelik el, hogy teljes egészében rovásos Újszövetséget ajándékoztak XVI. Benedek Pápának. Rumi ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy így a katolikus egyház is áldását adta a rovásírásra. Legalább ennyire büszkék első űr-rovásemlékükre, ami egy rovásírásos matrica, amelyet maga Charles Simonyi ragasztott űrhajójába.

nepszava_uzenjuk1

Népszava Online cikke  – a korszerű székely-magyar rovás jelsorral (2016.09.29)

nepszava_uzenjuk2

Népszava Online cikke  – a korszerű székely-magyar rovás jelsorral (2016.09.29)

R. S

(Népszava online – eredeti cikk)

Adománygyűjtés köztéri plakátra

Az alábbi táblázatból kiválaszthatja pénztárcájának, lehetőségeihez megfelelő összeget, amelyet a Paypal Buy Now gombjának megnyomásával Paypal számlájáról, vagy bankkártyájáról tud utalni. Cégek esetében a támogatás az adóalapot csökkenti, melyhez támogatási szerződés készül. Minden támogatás a Rovás Alapítvány számlájára érkezik. Ha úgy egyszerűbb, a banki utaláshoz itt találja a bankszámlaszámot.

  • 500 Ft-tal támogatom a rovásüldözés plakátkampányt
  • 1.000 Ft-tal támogatom a rovásüldözés plakátkampányt
  • 5.000 Ft-tal támogatom a rovásüldözés plakátkampányt
  • 10.000 Ft-tal támogatom a rovásüldözés plakátkampányt

Minden támogatónknak ezúton köszönjük a segítséget, hogy a rovásüldözés elleni plakátkampány sikeréhez hozzájárul.

Kapcsolódó cikkek:

Share